VAATA OTSE Kuidas hoida Eestis ära suitsiide?

PM Tervis
Copy
Suitsiidioht on suurim noorte inimeste ja meeste seas.
Suitsiidioht on suurim noorte inimeste ja meeste seas. Foto: Shutterstock

Tallinna Ülikooli teadusseminaril räägitakse suitsiidi ennetamisest ja kui oluline on esmatasandi roll. Vaata otseülekannet seminarist Postimehe veebis algusega kell 16. 

Esmatasandi tervisespetsialistide (perearstid, pereõed jt) ning «väravahoidjate» (sotsiaaltöötajad, koolipersonal jt) roll suitsiidikäitumise ennetustöös on alahinnatud ja potentsiaal alakasutatud. Suuri puudujääke esineb ka võrgustikutöös.

Teadusseminaril «Suitsiidiriski hindamine esmatasandil – võimalus efektiivseks ennetustööks» arutletakse ennetuse võimaluste üle. 

Tallinna Ülikooli ühiskonnateaduste instituudil partnerluses Eesti-Rootsi vaimse tervise ja suitsidoloogia instituudiga (ERSI) on 2022. aastal käsil sotsiaalministeeriumi tellimusel tehtav uuring SUIPA – suitsiidse patsiendi käsitlus esmatasandi tervishoius (sh kooli- ja töötervishoid), kiirabis ja erakorralise meditsiini osakondades. Uuringu eesmärk on anda ülevaade suitsiidse patsiendi käsitlemiseprotsessist ja teha ettepanekuid nende täiustamiseks (märkamine, toetamine, ravi, järeltugi jne) tervishoius ja võrgustikutöös. Uuringu kaugem eesmärk on suitsiidikäitumise vähendamine Eestis. Teadusseminaril esitatakse SUIPA esialgseid tulemusi.

Teadusseminari sisustavad sotsiaaltervishoiu professor Merike Sisask ning doktorant-nooremteadur Käthlin Mikiver. Diskussiooniga ühineb isiksusepsühholoogia dotsent Aleksander Pulver. Juhib poliitikateooria professor Peeter Selg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles