3 infarkti sümptomit, mis esinevad eeskätt naistel

PM Tervis
Copy
Ebaregulaarne valu rinnakus, sealhulgas selle tagumises osas, võib olla üks infarkti sümptomitest.
Ebaregulaarne valu rinnakus, sealhulgas selle tagumises osas, võib olla üks infarkti sümptomitest. Foto: Shutterstock

Naiste ja meeste infarktisümptomid võivad suuresti erineda ning just naistel võib infarktile eelneda ebamääraseid tervisekaebusi, mida paljud ei oska seostada südamega.

Levinuim infarkti sümptom nii meeste kui ka naiste puhul on pinge või põletav valu rinnus, mis kiirgub mööda vasakut kätt alla. Naistel võivad sellele eelneda aga omalaadsed märgid, mida sageli kas eiratakse või ei osata infarktiga seostada, vahendab wsoctv.

  1. Seljavalu: Ameerika südameliidu andmetel võivad naised kogeda infarkti saades ebaregulaarset valu seljas. See võib olla märk südamelihase stressist.
  2. Valu lõuas: valu võib kiirata lõualuu piirkonda ning olla ebapüsiv.
  3. Iiveldus: naised võivad kogeda juba nädalaid enne südameinfarkti gripilaadseid sümptomeid.

Südamearst Suzanne Steinbaum rääkis telekanalile wsoctv, kuidas üks patsient oli tundnud valu lõuas, kui ta jooksis jooksulindil. Jooksmise peatudes kadus ka valu. Hambaarst ei leidnud suus mingeid probleeme. Samasugune valu jätkus aga seni, kuni naine sai südameinfarkti.

Steinbaum sõnas, et kui naised tunnevad mõnda nendest sümptomitest, tuleks arstiabi otsida. «Naise intuitsioon on väga tugev ning ära kunagi alahinda seda,» sõnas Steinbaum. Südamearsti sõnul ütleb 90 protsenti just infarkti saanud naispatsientidest, et nad tunnetasid seda juba palju varem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles