Suitsetajaid ähvardab varajane nägemise kaotamise oht

PM Tervis
Copy
Nii tavaliste kui ka e-sigarettide kasutamine on tervisele kahjulik.
Nii tavaliste kui ka e-sigarettide kasutamine on tervisele kahjulik. Foto: Shutterstock

Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) on avaldanud uue lühikokkuvõtte selle kohta, kuidas suitsetajatel tekib vanusega seotud kollatähni degeneratsioon ja kuidas nendega koos elavatel inimestel on nägemise varajase kaotuse oht, kirjutab Medical Daily

Pressiteates rõhutas WHO, et tubakatarbijatega koos elavatel inimestel on kaks korda suurem tõenäosus, et passiivse suitsetamise tõttu tekivad neil nägemishäired. Samal ajal tekib suitsetajatel vanusega seotud nägemise kaotus kuni 5,5 aastat varem kui mittesuitsetajatel.

«Suitsetamine suurendab riski tõsiste silmahaiguste ja püsiva nägemise kaotuse tekkeks. Suitsetamisest loobumine ja regulaarne silmade kontrollimine võib aidata parandada silmade tervist ja vältida nägemise halvenemist,» ütles pimeduse ennetamise agentuuri teadmusjuhtimise eestvedaja Jude Stern.

Agentuuri ja WHO koostöös tehtud juhendis märgiti, et suitsetajatel on suurenenud risk katarakti tekkeks. Riskifaktor on ka e-sigarettide tarbimine. 

WHO selle kuu alguses avaldatud tubakatarbimist ja nägemise kaotust käsitleva täieliku aruande kohaselt on maailmas umbes 2,2 miljardil inimesel nägemiskahjustus. Neist ühel miljardil on nägemisprobleemid, mida saab ennetada.

Aruandes märgiti, et e-sigareti maitseained võivad suurendada vabade radikaalide tootmist, mis kahjustavad DNAd ja võivad põhjustada katarakti teket. E-sigareti kasutamist on seostatud ka silmade verevoolu vähenemise, võrkkesta funktsiooni muutuste ja isegi silmavähiga.

Arvestades riske, ei soovita WHO tubaka ja e-sigarettide kasutamist: «WHO kutsub kõiki üles mitte kasutama tubakat ja e-sigarette, et kaitsta oma üldist tervist, sealhulgas silmade tervist,» ütles WHO tubakavaba üksuse juht Vinayak Prasad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles