Teadlased hoiatavad raportis, et kliimamuutustest vaevatud Maa edastab punast ohumärki (1)

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Markus Spiske, Pexels
  • Raport "Maailma teadlaste hoiatus kliimahädaolukorrast 2022" on avaldatud.
  • Inimeste kannatused kasvavad kiiresti koos kliimamuutusega seotud katastroofide arvu suurenemisega.
  • Globaalne ühiskonna kokkuvarisemine on usutav tagajärg.

Ajakirjas BioScience kirjutavad teadlased, et Maa tervise elutähtsad näitajad on jõudnud punase ohutasemeni ja et "inimkond seisab ühemõtteliselt silmitsi kliimahädaolukorraga". Oregoni osariigi ülikooli (OSU) teadlaste juhitud rahvusvahelise koalitsiooni raport Maa tervise olukorrast on värskelt avaldatud. 

Niigi tohutu inimeste kannatuste ulatus kasvab kiiresti koos kliimamuutusega seotud katastroofide arvu suurenemisega. Seetõttu kutsume teadlasi, kodanikke ja maailma liidreid üles seda eriaruannet lugema ja võtma kiiresti vajalikke meetmeid, et vältida kliimamuutuse halvimaid tagajärgi, ütlevad teadlased raporti eessõnas.

Praegune poliitika viib planeedi soojenemiseni 2100. aastaks umbes 3 kraadi võrra Celsiuse järgi – temperatuurini, mida Maa pole viimase 3 miljoni aasta jooksul kogenud. Globaalse kuumenemise tagajärjed muutuvad üha äärmuslikumaks ning sellised tagajärjed nagu globaalne ühiskonna kokkuvarisemine on usutavad ja ohtlikult alauuritud.

Eriaruandes "Maailma teadlaste hoiatus kliimahädaolukorrast 2022" märgivad autorid, et 16 planeedi 35-st elutähtsast märgist, mida nad kliimamuutuste jälgimiseks kasutavad, on rekordiliselt halval tasemel.

Aruande autorid jagavad uusi andmeid, mis illustreerivad äärmuslike kuumadelainete sagenemist, tulekahjude tõttu kasvavat ülemaailmset metsakadu ja sääskede edasikantava denguepalavikku tekitava viiruse levimust. Lisaks märgivad nad, et atmosfääri süsinikdioksiidi kontsentratsioon on jõudnud tasmele 418 osakest miljoni kohta (ppm), mis on ohtlik rekord. 

Aruande juhtivad autorid on Oregoni osariigi ülikooli metsanduskolledži tunnustatud professor William Ripple, järeldoktor Christopher Wolf ning kaasautoriteks on veel 10 USA ja maailma teadlast.

"Vaadake kõiki neid kuumalaineid, tulekahjusid, üleujutusi ja tohutuid torme," ütles Ripple. "Kliimamuutuste tont on ukse ees ja koputab kõvasti."

Viie aasta eest avaldati Ripple ja BioScience'i kolleegide deklaratsioon "Maailma teadlaste hoiatus inimkonnale: teine ​​​​teade", millele kirjutas alla enam kui 15 000 teadlast 184 riigist.

"Nagu näeme iga-aastasest kliimakatastroofide arvust, oleme praegu keset suurt kliimakriisi, kuid veelgi hullem on ees, kui teeme asju nii, nagu oleme teinud," ütles Wolf.

"Kliimamuutus ei ole iseseisev probleem," ütles kaasautor Saleemul Huq Bangladeshi sõltumatust ülikoolist. "Et vältida suuremaid inimkannatusi, peame kaitsma loodust, kõrvaldama enamiku fossiilkütuste heitkogustest ja toetama sotsiaalselt õiglast kliimaga kohanemist, keskendudes madala sissetulekuga piirkondadele, mis on kõige haavatavamad."

Aruandes juhitakse tähelepanu sellele, et kolme aastakümne jooksul pärast seda, kui enam kui 1700 teadlast 1992. aastal allkirjastasid algse "Maailma teadlaste hoiatuse inimkonnale", on globaalsed kasvuhoonegaaside heitkogused kasvanud 40 protsenti.

"Kuna Maa temperatuurid tõusevad, võib teatud tüüpi kliimakatastroofide sagedus või ulatus tegelikult hüppeliselt tõusta," ütles aruande kaasautor Thomas Newsome Sydney ülikoolist. "Kutsume oma kaasteadlasi üle kogu maailma kliimamuutuste teemal sõna võtma."

Allikad: American Institute of Biological Sciences, BioScience

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles