Teadlased tegid koroona kohta uue suure avastuse

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale
Koroonaviirus võib liiga teha ka veresoonkonnale Foto: Shutterstock

Massachusettsi üldhaigla uurijate juhitud meeskond tuvastas hiljutises suures uuringus, et omikrontüve BA.2 alamvariant põhjustab kergemat haigestumist kui deltatüvi ja isegi mõnevõrra leebemat haigust kui algne omikrontüvi, vahendab Medical Xpress.

Ajakirjas JAMA Network Open avaldatud uuringus ilmnenud muster viitab sellele, et koroonaviirusest põhjustatud haigestumine võib muutuda kergekujulisemaks.

SARS-Cov-2 variantide tõsiduse täpseks hindamiseks võtsid teadlased analüüsis arvesse ka vaktsineerimised, ravi ja kaasuvad haigused. Meeskond rakendas seda meetodit Brighami elektrooniliste terviselugude süsteemi andmetel, mis on ühendatud Covid-19 vaktsiiniregistriga.

Covid-19 kinnitatud 102 315 juhtumist ajavahemikus 3. märtsist 2020 kuni 20. juunini 2022 oli 20 770 märgistatud deltavariandina, 52 605 omikron B.1.1.529 variandina (algne omikronvariant) ja 28 940 BA.2 alamvariandi märgistusega.

Suremus oli delta puhul 0,7 protsenti, algse omikrontüve puhul 0,4 protsenti ja omikroni alamvariandi BA.2 puhul 0,3 protsenti. Pärast analüüsi täiendavat täpsustamist oli delta- ja algse omikronvariandi puhul surma tõenäosus enam kui kaks korda suurem kui BA.2 puhul. Delta- ja algse omikronvariandiga patsiendid vajasid tõenäolisemalt ka haigla- ja intensiivravi.

«SARS-CoV-2 viirusel on alati võimalus muteeruda surmavamaks vormiks, kuid kui vaadata deltatüve, omikron BA.1 ja omikron BA.2 hiljutist trajektoori, näib viirus muutuvat leebemaks. Loodetavasti see suundumus jätkub,» ütleb uuringut juhtinud Zachary Strasser, Massachusettsi üldhaigla arvutiteaduse labori akadeemiline arst ja Harvardi meditsiinikooli õppejõud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles