Süütuna näiv argine tegevus mõjub veresoontele põrmustavalt

PM Tervis
Copy
Veresoone sein.
Veresoone sein. Foto: Shutterstock

E-sigarettide pikaajaline kasutamine võib oluliselt kahjustada keha veresoonte funktsiooni, suurendades südame-veresoonkonna haiguste riski, vahendab Medical Xpress. Lisaks võib nii e-sigarettide kui tavasigarettide koos kasutamine põhjustada isegi suuremat ohtu kui nende toodete eraldi kasutamine, selgus USA riikliku tervishoiuinstituudi kahest uuest uuringust.

Ajakirjas Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology avaldatud leiud lisavad üha rohkem tõendeid selle kohta, et e-sigarite pikaajaline kasutamine võib kahjustada inimese tervist. Teadlased on juba aastaid teadnud, et tubaka suitsetamine võib kahjustada veresooni. Siiski on e-sigarettide mõju südame-veresoonkonna tervisele vähe mõistetud. Kahe uue uuringu – üks inimeste ja teine ​​rottide kohta – eesmärk oli seda muuta.

«Inimuuringus avastasime, et kroonilistel e-sigareti kasutajatel oli veresoonte talitlus halvenenud, mis võib tõsta neil südamehaiguste riski,» ütles meditsiiniprofessor Matthew L. Springer California ülikoolist, mõlema uuringu juht. «See näitas, et kroonilistel e-sigarettide kasutajatel võib tekkida veresoontehaiguste oht, mis on sarnane krooniliste suitsetajate omaga.»

Esimeses uuringus kogusid Springer ja tema kolleegid vereproove 120 vabatahtlikult, kuhu kuulusid pikaajalised e-sigareti kasutajad, pikaajalised sigaretisuitsetajad ja mittekasutajad. Uurijad määratlesid pikaajalise e-sigareti kasutamise kui selle popsimise rohkem kui viis korda nädalas enam kui kolme kuu jooksul. Pikaajaliseks sigaretitarbimiseks loeti rohkem kui viie sigareti suitsetamist päevas.

Seejärel ühildati iga vereproov laboris kultiveeritud inimese veresoonte (endoteeli) rakkudega ja mõõdeti lämmastikoksiidi vabanemist, mis aitab hinnata endoteelirakkude toimimist. Nad testisid ka rakkude läbilaskvust, molekulide võimet läbida rakukihte. Liiga suur läbilaskvus muudab veresooned lekkivaks, mis halvendab nende funktsiooni ja suurendab südame-veresoonkonna haiguste riski.

Uurijad leidsid, et e-sigareti kasutajate ja suitsetajate veri põhjustas lämmastikoksiidi tootmise olulise vähenemise veresoonte rakkudes võrreldes mittekasutajate verega. Eelkõige leidsid teadlased, et e-sigari kasutajate veri põhjustas ka veresoonte rakkudes suuremat läbilaskvust kui tubakasuitsetajate ja mittekasutajate veri. E-sigareti kasutajate veri põhjustas ka suurema vesinikperoksiidi vabanemise veresoonte rakkude poolt kui mittekasutajate veri. Teadlased ütlesid, et kõik need kolm tegurit võivad kaasa aidata e-sigari kasutajate veresoonte funktsiooni halvenemisele.

Lisaks avastasid Springer ja tema meeskond, et e-sigarettidel on kahjulikud kardiovaskulaarsed mõjud, mis erinevad tubakasuitsu omast. Täpsemalt leidsid nad, et tubakasuitsetajate veres oli kõrgem teatud tsirkuleerivate kardiovaskulaarseid riske tähistavate biomarkerite tase ja e-sigarite kasutajate veres oli kõrgenenud teiste kardiovaskulaarset riski näitavate biomarkerite tase.

«Need leiud viitavad sellele, et nende kahe toote koos kasutamine, nagu teevad paljud inimesed, võib suurendada nende terviseriske võrreldes nende eraldi kasutamisega,» ütles Springer. «Me ei oodanud seda näha.»

Teises uuringus püüdsid teadlased välja selgitada, kas tubakasuitsus või e-sigareti aurudes on konkreetseid komponente, mis põhjustavad veresoonte kahjustusi. Rottidega läbi viidud uuringutes puutusid loomad kokku erinevate tubakasuitsus või e-sigarettides leiduvate ainetega. Nende hulka kuulusid nikotiin, mentool (sigareti lisand), gaasid akroleiin ja atseetaldehüüd (kaks kemikaali, mida leidub nii tubakasuitsus kui ka e-sigareti aurudes) ning süsiniku nanoosakesed, mis esindavad suitsu ja e-sigareti auru olemust (mis sisaldab õlipiisku).

Arteriaalse voolu mõõtmise abil näitasid teadlased, et veresoonte kahjustusi ei põhjusta sigaretisuitsu või e-sigareti aurude konkreetne komponent. Selle asemel näib see olevat põhjustatud hingamisteede ärritusest, mis käivitab vagusnärvis bioloogilisi signaale, mis mingil moel põhjustab veresoonte kahjustusi, võib-olla põletikulise protsessi kaudu. Vagus on ajust lähtuv pikk närv, mis ühendab hingamisteid ülejäänud närvisüsteemiga ja mängib võtmerolli südame löögisageduses, hingamises ja muudes funktsioonides. Uurijad näitasid, et närvide eemaldamine rottidel hoidis ära tubakasuitsu põhjustatud veresoonte kahjustused, näidates selle võtmerolli selles protsessis.

«Olime üllatunud, kui avastasime, et ei olnud ühtegi komponenti, mille saaksite eemaldada, et peatada suitsu või aurude kahjustav mõju veresoontele,» ütles Springer. «Kuni hingamisteedes on ärritaja, võib veresoonte funktsioon olla häiritud.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles