Valus terviseprobleem sunnib ekslikult hambaid välja tõmbama

Dr Ulvi Thomson
, Lääne-Tallinna keskhaigla ja Astra kliiniku neuroloog
Copy
Mitmed tegevused – mälumine, rääkimine, naeratamine, pesemine, hammaste pesu, habeme ajamine – võivad käivitada valuhoo, aga vahel piisab ka vaid kergest tuulepuhangust.
Mitmed tegevused – mälumine, rääkimine, naeratamine, pesemine, hammaste pesu, habeme ajamine – võivad käivitada valuhoo, aga vahel piisab ka vaid kergest tuulepuhangust. Foto: Shutterstock

Kolmiknärvi valu ehk trigeminaalneuralgia on väga omapärane näo piirkonna valu, mida on lihtne hambavaluga segi ajada.

Kolmiknärv on peaaju tüvest väljuv närv, mille kolm peamist haru ulatuvad silma, põse ja lõua piirkonda. Kuigi hambaarst peaks tegema kindlaks, et tegu pole hambavaluga, on selle tõttu ka ekslikult hambaid välja tõmmatud.

Kolmiknärvi valule on iseloomulikud korduvad ühepoolsed torkavad valusööstud näo piirkonnas, seda kirjeldatakse ka kui äkki tekkivat elektrilöögitaolist teravat valu. Sagedamini on haaratud kolmiknärvi teine või kolmas haru – valu on põse, üla- ja alalõua, hammaste, igemete või huulte piirkonnas. Harvem esineb valu närvi esimese haru alal – silma, ülalau ja otsmiku piirkonnas.

Valu viib hambaarstile

Et inimene tunneb valu sageli just hammaste piirkonnas ja ka valu iseloom on väga sarnane hambavalule, pöördub inimene sageli esmalt hambaarsti poole. Enamasti on hambaarstil lihtne selgeks teha, et valu ei saa olla tingitud hambast, vaid kolmiknärvi ärritusest. Samas on olnud kahjuks ka neid juhtusid, kus inimesel on tugevate valude tõttu mitu hammast välja tõmmatud, enne kui selgub, et nn hambavalu põhjuseks on tegelikult kolmiknärvi valu. Hammaste eemaldamine kolmiknärvi valu tõttu on ekslik ning valu ei vähenda.

Valu võib olla provotseeritud puudutusest näo piirkonnas vastava närviharu varustusalal. Mitmed tegevused – mälumine, rääkimine, naeratamine, pesemine, hammaste pesu, habeme ajamine – võivad käivitada valuhoo, aga vahel piisab ka vaid kergest tuulepuhangust. Tavaliselt on valu närvi ühe haru piirkonnas ühes näopooles, kuid harva, kuni 4 protsendil juhtudest, võib valu olla mõlemal näo poolel.

Võib olla väga erineva iseloomuga

Tüüpiline kolmiknärvi valu võib tekkida ilma konkreetse põhjuseta või olla seotud veresoone survega närvile selle sisenemiskohas ajutüvesse. Harvem on põhjuseks muu haigus, näiteks Sclerosis multiplex. Kolmiknärvi valu tekkel on vajalik peaaju MRT-uuring, et välistada muid haigusi.

Kolmiknärvi neuralgiale on iseloomulik väga intensiivne valu kohe hoo alguses. Valu võib kesta mõnest sekundist kuni paari minutini ning valuga võib kaasneda näolihaste tahtmatu kokkutõmme. Vahel võib esineda ka pisaravool silmast või silma punetus. Enamasti valuhoogusid une ajal ei esine.

Sageli on tegemist pikka aega kestva probleemiga. Sagedased valuhood võivad esineda nädalaid, kuid või isegi aastaid. Osadel patsientidel esineb üks hoog päevas, teistel rohkem kui 10 hoogu tunnis. Tüüpiline on aja jooksul valuhoogude progresseerumine nii sageduse, kestuse kui ka tugevuse osas ja ka valuhoogude vaheline aeg väheneb.

Sagedamini esineb valusid naistel kui meestel, tüüpiliselt algab 50-60ndatel eluaastatel, harva alla 40-aastastel.

Enamikul juhtudel ravi aitab

Enamikul juhtudel on võimalik ravimitega valuhood kontrolli alla saada. Tavalistest valuvaigistitest on üldiselt vähe abi. Kolmiknärvi neuralgia raviks kasutatakse epilepsiaravimeid, valikravimiteks on karbamasepiin või okskarbasepiin, mis on võrdselt efektiivsed.

Probleemiks võivad olla ravimite kõrvaltoimed – pea uimasus, topeltnägemine, unisus ja iiveldus. Valu võivad aidata leevendada ka muud retseptiravimid. Vahel on ravimeid vaja tarvitada aastaid, ravi lõpetamisel tuleks annuseid vähendada mitte järsult ühekorraga, vaid järk-järgult mitme nädala jooksul.

Kui ravimitega ravimine tulemust ei anna, siis tuleb arvesse kirurgilise ravi võimalus.

Hambaarst Krista Vapper: oluline on enne ravi valu põhjus välja selgitada

Probleeme võib tekkida siis, kui patsient pöördub hambaarsti vastuvõtule valuga, mida ta tunneb hambas või hammastes ja tal on ka suus palju katkisi või ravitud hambaid. Teatud juhtudel võib juhtuda, et valu põhjuseks peab hambaarst hambajuure põletikku ning patsiendile tehakse ebavajalik hammaste juureravi.

Samuti võib hambaarst pidada vajalikuks ülitugeva valu foonil varem ravitud või krooniliste põletikukolletega hammaste eemaldamist, kuigi neid hambaid oleks võimalik ravida ja suus säilitada. Loomulikult, kui patsiendil on kolmiknärvi valu, siis pärast nimetatud hambaravi protseduure valu ei leevene.

Oluline on, et hambaarstid küsitleksid patsienti põhjalikult enne protseduuride tegemist, et eristada kolmiknärvi valu ägeda hambapõletiku põhjustatud valust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles