ARGINE OHT ⟩ Levinud harjumus lööb südamelöögid sassi

PM Tervis
Copy
E-sigarettide kasutamine ehk veipimine võib kujutada tervisele ohtu.
E-sigarettide kasutamine ehk veipimine võib kujutada tervisele ohtu. Foto: Shutterstock

Louisville'i ülikooli teadlaste uues uuringus ilmnes, et kokkupuude e-sigareti aerosoolidega võib loommudelites põhjustada südame rütmihäireid — nii enneaegsete kui ka vahelejäänud südamelöökide näol, vahendab Medical Xpress.

Uuringu tulemused, mis avaldati mainekas ajakirjas Nature Communications, näitavad, et kokkupuude e-sigareti vedelikes sisalduvate spetsiifiliste kemikaalidega soodustab arütmiaid ja südame elektrilist düsfunktsiooni.

«Meie tulemused näitavad, et lühiajaline kokkupuude e-sigarettidega võib destabiliseerida südamerütmi e-vedelikes sisalduvate spetsiifiliste kemikaalide kaudu,» ütles uuringut juhtinud Louisville'i ülikooli füsioloogia osakonna dotsent Alex Carll. «Need leiud viitavad sellele, et e-sigareti kasutamine võib häirida südame elektrijuhtivust ja provotseerida arütmiaid. Need mõjud võivad suurendada kodade või vatsakeste virvendusarütmia ja äkilise südameseiskumise riski.»

Teadlased testisid sissehingatavate e-sigareti aerosoolide mõju südamele ainult e-vedelike kahe peamise koostisosa (nikotiinivaba propüleenglükool ja taimne glütseriin) või nikotiini sisaldavate maitsestatud jaemüügi e-vedelike kaudu. Nad leidsid, et kõigi e-sigareti aerosoolide puhul aeglustus loomade südame löögisagedus pahviga kokkupuute ajal ja kiirenes pärast seda, mis viitab «võitle või põgene» stressireaktsioonile. Lisaks põhjustasid mentoolimaitselisest e-vedelikust või ainult propüleenglükoolist e-sigareti pahvid vatsakeste arütmiaid ja muid südamehäireid.

«Selle uuringu tulemused on olulised, kuna need annavad värskeid tõendeid selle kohta, et e-sigarettide kasutamine võib häirida normaalset südamerütmi - midagi, mida me varem ei teadnud,» ütles professor Aruni Bhatnagar. «See on väga murettekitav, arvestades e-sigareti kasutamise kiiret kasvu, eriti noorte seas.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles