Kliitoris on rohkem närvikiude kui seni arvatud

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: JoEllen Moths, Pexels

Naudingut tekitavas kõdistis on rohkem kui 10 000 närvikiudu. See teadmine on inimese kliitori närvikiudude esimese teadaoleva loenduse tulemus. Seni räägiti ja kirjutati 8000 närvikiust, aga see arv arvatakse olevat pärit loomakasvatusuuringutest.

Kõdisti närvikiudude uuringut juhtis Blair Peters Oregoni ülikoolist. Ta on kirurgia abiprofessor ja plastikakirurg, kes tegeleb ülikooli transsooliste terviseprogrammi raames transsooliste tervisega. Peters hankis kliitori närvikoe seitsmelt täiskasvanud transmaskuliinselt ehk naisena sündinud, kuid ennast mehena tundvatelt vabatahtlikelt, kellele tehti meessugu kinnitav genitaaloperatsioon. Kudesid töödeldi ja suurendati mikroskoobi all 1000 korda - nii, et närvikiud sai pildianalüüsi tarkvara abil ülelugeda.

Närvid koosnevad teatavasti peenete närvikiudude kimpudest, mida nimetatakse aksoniteks. Närvid, mis edastavad elektrilisi impulsse, ühendades aju ja ülejäänud keha, võimaldavad inimestel tunda ja reageerida erinevatele stiimulitele, sealhulgas ka puudutustele.

Kliitor on ainus teadaolev inimelund, mille ainus eesmärk on naudingut pakkuda. Kui selle väike ots – kliitori ülitundlik osa Glans clitoridis – asub väljaspool keha, paikneb suur osa kliitorist seespool. Kliitori tundlikkuse eest vastutavad häbemenärvi (nervus pudendus) harud. 

Peters kogus närvikoe proove ühelt küljelt sugu kinnitava falloplastika protseduuri käigus, kus osa närve läbi lõigatakse, et need pärast uuesti ühendada. Proovides loendati keskmiselt 5140 kliitori närvikiudu. Teades, et vastavad närvid on sümmeetrilised, korrutati keskmine kahega - seal tulenebki arv närvikiudude arv 10 281. Kuna kliitoril on lisaks häbemenärvi harudele ka teisi väiksemaid närviharusid, siis arvab Peters, et inimese kliitoris on tegelikult veelgi rohkem närvikiude.

"On jahmatav mõelda, et rohkem kui 10 000 närvikiudu on koondunud millessegi nii väikesesse kui kliitor," ütles Peters. "See on eriti üllatav, kui võrrelda kliitorit teiste inimkeha suuremate struktuuridega. Närv, mis kulgeb läbi randme ja käe ning on seotud karpaalkanali sündroomiga, on tuntud oma suure närvikiudude tiheduse poolest. Kuigi käsi on kliitorist mitu korda suurem, sisaldab see närv ainult umbes 18 000 närvikiudu ..."

Kuigi peenist on laialdaselt uuritud, on häbe, mis koosneb kõdistist, suurtest ja väikestest häbememokkadest, halvasti läbiuuritud. Arstiteadus ei ole ajalooliselt pööranud erilist tähelepanu naiste seksuaalfunktsioonile, mis on toonud kaasa märkimisväärse teadmistelünga seksuaaltervise valdkonnas.

Peters uurib kliitori närve, et parandada falloplastika operatsiooni tulemusi, millega luuakse transmaskuliinsetele patsientidele peenis. Tema eesmärk on kasutada tulemusi kirurgiliste patsientide tundlikkuse parandamiseks, valides paremini närve, mida falloplastika protseduuride ajal ühendada, ning arendada uusi kirurgilisi meetodeid vigastatud närvide parandamiseks.

Leiud võivad samuti aidata vähendada juhuslikku närvikahjustust patsientidel, kes läbivad esteetilist protseduuri, mida nimetatakse labiaplastikaks, millega muudetakse häbememokkade kuju.

"Kliitori parem mõistmine võib aidata kõiki, olenemata nende soolisest identiteedist, kuid on oluline tunnistada, et see uuring on võimalik ainult sugu kinnitavate operatsioonide ja transsooliste patsientide tõttu," ütles Peters. Ta selgitab, et transsooliste ravi arendamisest on kasu ka teistele tervishoiuvaldkondadele - veetõus pärast mõõna tõstab kõik paadid üles. Transsooliste tervishoiuteenuste piiramine kahjustab kõiki.

Edaspidi on Peters huvitatud ka närvikiudude uurimisest ja loendamisest peenise naudingut tekitavas osas ehk peenisepeas. Need teadmised võivad aidata ka arstidel paremini mõista kliitori ja peenise võrreldavaid närvistruktuure.

Oregoni Tervise- ja Teadusülikooli juhitud uuringtut esitleti Põhja-Ameerika Seksuaalmeditsiini Seltsi ja Rahvusvahelise Seksuaalmeditsiini Seltsi ühisel teaduskoosolekul. Lisaks kokkuvõttele on valmimas üksikasjalikum artikkel. 

Allikad: Oregon Health & Science University, EurekAlert

Lisainfot kliitori ehitusest leiad siit: https://en.wikipedia.org/wiki/Clitoris

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles