Kokaiini tarvitamine võib esile kutsuda südameprobleemi

PM Tervis
Copy
Kanepi kasutamine võib põhjustada arütmiaid.
Kanepi kasutamine võib põhjustada arütmiaid. Foto: Shutterstock

Kodade virvendusarütmia on sage südame rütmihäire ja selle esinemissagedus on suurenemas. Rohkelt on andmeid liigse alkoholitarbimise ja suitsetamise seosest virvendusarütmia tekkega. Nüüd nendivad teadlased, et selle risk on ka suurem narkootikumide kasutamise korral, kirjutab Eesti Arst.

Prognoositakse, et aastal 2050 on USAs 6–12 miljonit kodade virvendusarütmiaga patsienti ja nende ravikulud ulatuvad 26 miljardi dollarini aastas.

USA San Francisco ülikooli uurijad analüüsisid aastatel 2005–2015 California osariigi raviasutustesse kodade virvendusarütmia tõttu hospitaliseeritud või erakorralise abi saamiseks pöördunud 23 561 884 patsiendi ravidokumente. Nende eesmärgiks oli leida seoseid narkootikumide tarvitamise ja uute (varem mitte esinenud) virvendusarütmia episoodide tekke vahel.

Kõigist patsientidest 232 834 tarvitas kanepit, 98 271 metamfetamiini, 49 701 kokaiini ja 10 032 opiaate. Kodade virvendusarütmia oli jälgimisperioodi vältel kujunenud 4,2%-l kõigist patsientidest. Narkootikumide kasutamine suurendas oluliselt virvendusarütmia kujunemise riski: metamfetamiin 86%, kokaiin 61%, opiaadid 74% ja kanep 35% võrra.

Kuigi kanepi tarvitamine suurendas kodade virvendusarütmia riski protsentuaalselt vähem kui teised narkootikumid, on selle aine kasutajate arv suurem ning virvendusarütmia risk on kanepitarvitajatel võrreldav haigusriskiga düslipideemia, diabeedi ja kroonilise neeruhaiguse korral.

Meetmed narkootikumide tarvitamise piiramiseks kahandavad ka kodade virvendusarütmiate riski elanikkonnas, nentisid teadlased teadustöös.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles