Kas mõni dieet mõjutab reumaatiliste haiguste kulgu?

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Daniel Dan, Pexels

Inimeste toitumine võib mõjutada nende heaolu, avaldades teadaolevalt mõju näiteks südame-veresoonkonnale ja vaimsele tervisele. Siiski polnud siiani selge, kas toitumine mõjutab reumaatiliste haiguste kulgu laiemalt või saame rääkida vaid mõjudest näiteks osteoartriidile või reumatoidartriidile.

EULAR ehk Euroopa reumavastane ühendus moodustas töörühma, et uurida tõendeid kuue peamise elustiili teguri – toitumise, treeningu, kehakaalu, alkoholi, suitsetamise ja palgatöö – mõju kohta inimestele, kellel on üks seitsmest reumaatilisest haigusest: aksiaalne spondüloartriit, süsteemne erütematoosluupus, süsteemne skleroos, podagra, ja osteo-, reumatoid- või psoriaatiline artriit. 

Kuigi mitmel toidukomponendil oli väike mõju, ei olnud toidul ühelegi mainitud haigusele suurt mõju. Seetõttu ei ole praeguste tõendite põhjal võimalik välja tuua ühtegi toitumisalast sekkumist, millel oleks olulisi eeliseid. 

EULAR-i dokument on oluline, kuna selle põhjal saavad tervishoiutöötajad reumaatiliste haigustega inimestele nõu anda, et teatud toidukomponentide tarbimine ei mõjuta tõenäoliselt nende haiguse progresseerumist. Siiski on üldistel tervislikel põhjustel oluline toituda tervislikult ja püüelda tervisliku kaalu poole. 

Allikad: European Alliance of Associations for Rheumatology (EULAR), EurekAlert

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles