Kas laktoosivabad tooted on tervislikumad kui laktoosiga?

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Üha enam leidub poelettidel tooteid, mis on märgistatud sildiga «laktoosivaba». Kui inimest aga laktoositalumatus ei kimbuta, kas siis sellegipoolest tasuks laktoosivabu tooteid tarvitada?

Perearst Piret Rospu selgitas Novaatorile, et laktoositalumatust ei loeta haiguseks, vaid tegemist on geneetilise eripäraga, mis kimbutab mõningaid inimesi. Neil inimestel soovitatakse vältida osa piimatooteid, mis võivad esile kutsuda vastikuid sümptomeid. «Laktoositalumatuseta inimestel pole küll erilist põhjust piimatooteid vältida,» sõnas ta.

Laktoositalumatuse puhul on iseloomulik see, et pärast rõõsa piima või koore tarvitamist tekib puhitustunne, gaasid, kõhulahtisus, iiveldus, võib-olla isegi oksendamine. Kui piimatoodete menüüst väljalülitamisega need kaebused kaovad ja tagasilülitamisega need samad vaevused jälle tekivad, siis on Rospu sõnul pilt üpris selge ja ilmselt vaevab inimest laktoositalumatus.

Isegi kui inimesel on laktoositalumatus, aga sellest tingitud vaevused eriti ei häiri, ei ole Rospu sõnul vaja muretseda, et laktoosi tarvitamine kuidagi organismi nõrgestaks. Ka inimestel, kellel on geneetiline laktoositalumatus, aga kes on kogu aeg regulaarselt piimatooteid tarvitanud, elab soolestikus neid mikroobe, kes osaliselt piimasuhkrut lõhustada suudavad ja teevad seda tööd, mida keha ise ei suuda.

«Kui piimatoodete tarvitamist järsult vähendada, siis jäävad mikroobid nälga ja nende bakterite koha võtavad üle need, kes hakkavad gaase tootma. Kui piimatoodete tarvitamisega on tehtud pikem paus ja siis uuesti hakata neid tarbima, võivad sümptomid tõsiselt tagasi tulla,» rääkis perearst.

Kui laktoosi taluv inimene ostab laktoosivaba toote, siis Rospu sõnul ei juhtu sellest midagi paha. «Lihtsalt üks suhkur on seal juppideks lõhutud, aga kõik muu peaks sama olema. Ainuke erinevus ongi piimasuhkrus, mida osad geneetilise eripäraga inimesed ei talu ja siis tootjad on nende eest töö ette ära teinud,» sõnas perearst.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles