7 terviseprobleemi, millest võib anda märku kuiv kurk

PM Tervis
Copy
Miks kurk kuivab?
Miks kurk kuivab? Foto: Shutterstock

Kui kurgu kuivus pelgalt veejoomisega ära ei kao võib olla tegu allergia, viirushaiguse või põletikuga.

Kuiv kurk on külmadel kuudel tavaline nähtus. Kuivus tuleb erinevatest põhjustest, millest enamik on tühised. Mõnel juhul võib kuiv kurk viidata ka tõsisemale haigusele, vahendab Medical News Today.

Allergia

Hooajaline allergia põhjustab lisaks kuivale kurgule ka köha, nohu, ninnakinnisust ning sügelust silmades, nahal ja suul. Allergeenid, näiteks hallitus, hein, tolm, loomakarvad, õietolm ning panevad immuunsüsteemi vabastama kemikaali histamiini, mis allergilist reaktsiooni põhjustab.

Lahtise suuga magamine

Kui jääd lahtise suuga magama ja hingad öösel vaid suu kaudu, on suur tõenäosus, et ärgates vaevab kurgu kuivus. Kui suu jääb avatuks, kuivatab õhk suus oleva sülje, mis muidu kurku niisutaks. Avatud suuga magamine võib põhjustada ka norskamist ja halba hingeõhku.

Liiga vähe vett

Vedelikupuudus, mis tuleb sellest, kui inimene ei joo piisavalt vett, põhjustab suu ja kurgu kuivust. Teised märgid, mis vedelikupuudusest teada annavad on janu, väiksem urineerimissagedus, tume uriin, väsimus ja uimasus.

Viirushaigus

Kuiv kurk võib olla tavalise viirushaiguse sümptom. Täiskasvanud inimene põed enamasti aasta jooksul kaks kuni kolm korda viirushaigusi. Viirus võib muuta kurgu kuivaks, kähedaks ja valusaks. Kuiv ja valus kurk võib olla ka gripi sümptom. See on hingamisteede haigus, mida põhjustab gripiviirus. Gripp algab kõrge palavikuga ning on tõsisem haigus kui tavaline viirus.

Mononukleoos

Kuiv ja kihelev kurk võib olla mononukleoosi sümptom. See on haigus, mida põhjustab enamasti Epstein-Barri viirus. Kõige tihedamini kantakse seda edasi kehavedelikega, kõige sagedamini süljega. Teised sümptomid on palavik, peavalu, väsimus, lümfisõlmede suurenemine kaelas ja kaenlaalustes, lihasnõrkus, paistes mandlid, öine higistamine.

Reflukshaigus

Kuiv kurk võib anda märku reflukshaigusest. See on seisund, mille puhul tuleb maohape söögitoru pidi tagasi ja põhjustab põletikku kurgus, samuti kurgu kuivust. Lisaks võib reklukshaiguse puhul esineda raskusi neelamisega, hääle kähedust, röhitsemist.

Tonsilliit

Tonsilliit ehk kurgumandlite põletik, mida põhjustab sageli viirus või bakter, võib olla kuiva kurgu põhjuseks. Mandlid on lihaselised tombud kurgu tagaosas, mis aitavad infektsioonide vastu võidelda. Tonsilliiti iseloomustab veel paistes, punased või valged plekid mandlitel, palavik, kähe hääl, paistes lümfisõlmed kaelal, peavalu, halb hingeõhk.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles