Küsitlus uurib võimalusi emakakaelavähi uuringutel osalejate arvu suurendamiseks

PM Tervis
Copy
Eestis on liiga palju peresid, kes on ebaõiglaselt vara kaotanud oma ema, abikaasa, tütre või vanaema seoses günekoloogilise vähiga. Varakult diagnoositud kasvaja on enamasti ravitav; emakakaelavähk on ka ära hoitav.
Eestis on liiga palju peresid, kes on ebaõiglaselt vara kaotanud oma ema, abikaasa, tütre või vanaema seoses günekoloogilise vähiga. Varakult diagnoositud kasvaja on enamasti ravitav; emakakaelavähk on ka ära hoitav. Foto: Shutterstock

Baltimaade võrdlus näitab, et Eestis, kus naised osalevad kõige sagedamini emakakaelavähi sõeluuringutel, on selle vähivormi suremus kõige madalam. Selleks, et sõeluuringutel osalemist veelgi populariseerida, viib ravimifirma Roche kõigis Balti riikides läbi küsitluse. Uuringu eesmärk on hinnata vähi sõeluuringute programmi vajalikke täiustusi ja edendada sõeluuringu hõlmatust.

Selgitamaks välja kõige tõhusamad viisid sõeluuringute edendamiseks, on Baltikumi naised oodatud jagama oma emakakaelavähi sõeluuringu kogemust, täites ravimifirma Roche koostatud küsimustiku. Saadud andmeid kasutatakse eesmärgiga mõista naiste motivatsiooni osaleda emakakaelavähi sõeluuringus ja kuidas edendada harjumust sõeluuringu üleskutsele vastata. Tulemusi esitletakse ja hinnatakse 26. novembril Riias Roche poolt korraldataval meditsiinialasel konverentsil «Naise Tervis».

Uuringu küsimustiku leiab siit lingilt: https://womantowoman.ee. Küsimustiku täitmine võtab aega 3-5 minutit.

Emakakaelavähk on Euroopas rinnavähi järel teine kõige sagedamini esinev vähivorm naistel. Euroopa vähiteabesüsteemi (ECIS) andmete kohaselt diagnoositakse Balti riikides igal aastal emakakaelavähk enam kui 800 naisel. Emakakaelavähi diagnooside arvuga rahvastiku kohta on Balti riigid Euroopa Liidu viie suurima sagedusega riigi seas ning emakakaelavähiga naiste suremus on kaheksa kõrgeima suremusega riigi seas.

Kõigis Balti riikides on riigi poolt tasutud emakakaela sõeluuringus osalejaid üldiselt alla 50 protsendi. Eestis osales 2021. aastal sõeluuringus 50,6 protsenti kutse saanud naistest vanuserühmas 30-65 aastat, Leedus osales 45,6 protsenti naistest vanuserühmas 25-60 aastat ja kõige kriitilisem on näitaja Lätis, kus vaid 35,1 protsenti kutse saanud naistest vanuserühmas 25-69 aastat kasutas võimalust osaleda.

Lätis, kus emakakaelavähi sõeluuringute hõlmatus on madalaim, näitab ECIS-i statistika Balti riikidest kõrgeimat suremust. Seevastu Eestis, kus ligi pooled kutse saanud naistest läbivad profülaktilise kontrolli, on emakakaelavähiga naiste suremus Lätist ja Leedust oluliselt madalam, kuid siiski üks suurimaid Euroopas. Meditsiinivaldkonna eksperdid rõhutavad, et see pole juhuslik - ebaregulaarne sõeluuring või selle vältimine takistab sageli emakakaelavähi varases vormis avastamise võimalust.

Sageli arvatakse, et isegi varajases vormis avastatud vähk on peaaegu surmaotsus, kuid eksperdid juhivad tähelepanu, et see pole nii. Emakakaelavähk on ravitav, eriti varajase diagnoosimise korral. Regulaarne emakakaela sõeluuring võimaldab õigeaegselt avastada mitte ainult diagnoosi, vaid ka vähieelseid muutusi, muutes seeläbi ravi oluliselt lihtsamaks.

Roche Diagnostics Balti riikide juhi Dalimil Žureki sõnul on emakakaelavähk üle 90 protsendi juhtumite puhul ennetatav.

«Tänapäeva meditsiinis on kõik teadmised ja tööriistad, et emakakaelavähi traagilisi tagajärgi vähendada. Õigeaegsel diagnoosimisel ja muudel ennetusmeetoditel põhineva eduka riikliku sõeluuringuprogrammi kombinatsioon on emakakaelavähi likvideerimiseks hädavajalik. Soovime aidata luua tõhusat tervisesüsteemi, mistõttu kutsume naisi jagama oma kogemusi, et saaksime koos valdkonna professionaalidega toetada iga naise soovi olla terve. Kogutud andmeid pakutakse sõeluuringu programmi efektiivsuse tõstmiseks ning samas on käesolev küsitlus meeldetuletuseks igale naisele Lätis, Leedus ja Eestis sõeluuringuprogrammis osalemise olulisusest,» selgitab Žurek.

Alates 2021. aastast on Eestis emakakaelavähi sõeluuringuprogrammis kasutusel inimese papilloomiviiruse (HPV) uuring, mille abil saab tuvastada HPV viiruse kõrge riski ehk vähki põhjustavaid alatüüpe. Emakakaelavähi sõeluuringu sihtrühma kuuluvad 30-65 aastased naised uuringu intervalliga 5 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles