ME SAAME HAKKAMA ⟩ Kui endisest kallimast saab hullunud kiusaja

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Võimetus aru saada, et suure tõenäosusega purunes suhe mõlema poole tegematajätmiste tõttu panevadki teisega vastikult käituma. Sina oled halb, mina hea ja ohver – seega on mul õigus kätte maksta.
Võimetus aru saada, et suure tõenäosusega purunes suhe mõlema poole tegematajätmiste tõttu panevadki teisega vastikult käituma. Sina oled halb, mina hea ja ohver – seega on mul õigus kätte maksta. Foto: Shutterstock

Mis nüüd siis juhtus? Ta oli ju täiesti mõistlik inimene, miks ta korraga segaseks keeras? Nii küsivad peale lahkuminekut tihti need, kes ehmatusega avastavad, et endisele kallimale on korraga otsekui paha vaim peale tulnud.

Ta saadab vastikuid sõnumeid ja üritab kohtus laste või vara jagamise asjas iga hinna eest oma tahtmist läbi suruda. Helistab ekskallima ülemusele ja kogu suguvõsale ning mustab teise kõige jõledamaks inimeseks maa peal või ilmub korraga hoopis eksi töökohta, hiigelsuur lillekimp kaasas.

Ühel hetkel pulbitseb vihast, teisel hetkel annab mõista, et oled talle ikka kallis. Manipuleerib ühiste sõprade ja lastega. Jälitab autoga ja hoiab eksi internetitegemistel silma peal, hakkab külastama samu trenne või kohvikuid. Mõni leiab võimaluse paigaldada ekskallimale «kakukaamera». Ähvardab paisata internetti või näidata lastele fotosid, mida kirglikel hetkedel sinust tegi.

Teeb sulle salapärase suure rahaülekande või viib salaja teie ühisest kodust ära asju, mida sa enda omaks arvasid. Kiusuvariante on palju. Ühine tunnus on see, et kooselus normaalne inimene on muutunud selliseks, et endine kaaslane elab peale lahutust pidevas hirmus. Isegi kui otseselt ei tundu olevat põhjust politsei juurest abi otsida, vasardab kogu aeg peas küsimus: mis juhtub järgmiseks, mida plaanitakse, kust tuleb järgmine pauk?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles