3 asja, mis tõstavad märkamatult vererõhku

PM Tervis
Copy
Krooniline stress ja pidev muretsemine võivad vererõhku tõsta, eriti kui stressiolukorras haaratakse rämpstoidu, alkoholi või sigareti järele.
Krooniline stress ja pidev muretsemine võivad vererõhku tõsta, eriti kui stressiolukorras haaratakse rämpstoidu, alkoholi või sigareti järele. Foto: Shutterstock

Suitsetamine ja soolased toidud on tuntud vererõhu tõstjad, kuid vererõhku võivad varjatult mõjutada ka käsimüügiravimid, kofeiin ja alkohol.

Mõned harjumused võivad märkamatult meie tervist mõjutada, näiteks pidev valuvaigistite võtmine või väga sage kohvi joomine võib tõsta vererõhku ohtliku tasemeni, vahendab Fox News.

Toidud ja toidulisandid

Toidulisandid või teatud toitude kombineerimine võib viia vererõhu tõusuni. Kõik looduslikud toidulisandid ei ole automaatselt turvalised, vaid näiteks lagritsat sisaldavad preparaadid võivad vererõhku tõsta. Kõvad juustud, kuivatatud liha ja sojatooted sisaldavad palju türamiini. See aine võib reageerida antidepressantidega, ning põhjustada hüperstensiivset kriisi ehk vererõhu kõrgenemist tasemeni, mis võib olla potentsiaalselt eluohtlik ning vajab kohest arstiabi.

Igapäevane kohv või kokteil

Nii alkohol kui kofeiin panustavad vererõhu tõusu. Selle vältimiseks on soovituslik tarbida vähem kui 300 milligrammi kofeiini päevas, mis teeb umbes 2–3 tassi. Alkoholi puhul on soovituslik üle ühe joogi päevas mitte juua. Rohelise tee ekstrakt ja teised kofeiini sisaldavad joogid ja toidud, näiteks matcha, suurendavad kõik adrenaliini. Seega teevad need inimese erksamaks, kuid sellega koos tõuseb ka vererõhk.

Väärad mõõtmistulemused

Mõnel inimesel tuleb ette valge kitli sündroomi. Selle puhul tekitab haigla keskkonnas vererõhu mõõtmine inimesed ärevust ning tõstab vererõhku. Selle vältimiseks võivad inimesed mõõta vererõhku kodus ja võrrelda seda arsti kabinetis saadud tulemusega. Enne vererõhu mõõtmist tuleb samuti põis tühjendada, vältida vähemalt pool tundi enne sigarette või kofeiini ja istuda vahetult enne mõõtmist paar minutit rahulikus asendis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles