Alates 50. eluaastast diagnoositakse ühel mehel kuuest eesnäärmevähk

PM Tervis
Copy
Sinine lint on eesnäärmevähi sümbol.
Sinine lint on eesnäärmevähi sümbol. Foto: Shutterstock

Eesti Vähiliit alustab teavituskampaaniat «Iga mees peab teadma!». Nii nagu iga mees teab, et 1. detsembriks peavad autol talverehvid all olema, peaks iga mees teadma ka seda, mida ta saab oma tervise heaks teha, et elada pikk ja õnnelik elu.

Teavituskampaania eesmärk on meeste terviseteadlikkuse arendamine. Oluline on rõhuda ka mehe enda vastutusele tervise ja elukvaliteedi osas. 

Lisaks edastab kampaania infot eesnäärmest ja sellega seotud haigustest. Sealjuures jagatakse infot tänapäevase ravi kohta ning pakutakse toetust eesnäärmevähiga patsientidele.

Uurimused ja arstide kogemused näitavad, et Eesti meeste terviseteadlikkus on küll kasvanud, kuid jääb siiski veel oluliselt alla naistele ning sookaaslastele Põhjamaades ja Lääne-Euroopas. Meeste terviseteadlikkus on kasvanud, kuid oluliste tervise riskitegurite (liigne kehakaal, vähene liikumisaktiivsus, mittetervislik toitumine, suitsetamine, alkoholi liigtarvitamine) osas on meeste näitajad jätkuvalt oluliselt kehvemad kui Eesti naistel.

Iga mees peab teadma, et eesnäärmevähk on meeste sagedasim vähkkasvaja Eestis ja ka Euroopas tervikuna. Alates 50. eluaastast diagnoositakse ühel mehel kuuest eesnäärmevähk.

Mehe vanuse kasvades haigestumisrisk suureneb. Eesnäärmevähki diagnoositakse kõige sagedamini 55–74-aastastel meestel. Eesnäärmevähki haigestumise riski võivad vähendada:

  • tervislik eluviis
  • tasakaalustatud toitumine
  • füüsiline aktiivsus
  • aktiivne ja korrapärane seksuaalelu

Soovitused haiguse varaseks avastamiseks:

  • PSA analüüsi on soovitatav teha meestel alates 50. eluaastast
  • Kui perekonnas on juba eesnäärmevähki esinenud, on soovitatav teha PSA analüüsi alates 45. eluaastast.

Eesti Vähiliit koos meeste terviseprobleemidega tegelevate arstidega soovitab meestele toituda tervislikult, olla füüsiliselt aktiivne, vähendada stressi oma elus ning regulaarselt külastada arste, et võimalikud terviseprobleemid saaksid varakult avastatud ja ravitud. 

Tea, et enamik meeste tervisemuresid on välditavad ja varakult avastatud eesnäärmevähk on ravitav. Tule avalikule loengule «Eesnäärmevähist lihtsas keeles», mis toimub toimub 25.novembril kell 16.00 Maakri 19, II k konverentsikeskuses. Üritus on kõigile tasuta. Kontakt: vahimehed@gmail.com

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles