Patsiendiportaal otsib uut nime: kõik võivad pakkuda (2)

Loora-Elisabet Lomp
, Eesti uudiste päevatoimetaja
Copy
Uuenenud patsiendiportaal.
Uuenenud patsiendiportaal. Foto: Erakogu

1,3 miljoni Eesti inimese terviseandmeid ja raviinfot koondav patsiendiportaal digilugu.ee uueneb ja sellele otsitakse avaliku konkursiga uut nime. Pakkumise saab teha 28. novembrini SIIN.

Tervisekassa projektijuht Signe Asi selgitas, et Eestil on täiesti unikaalne laialdast rahvastiku terviseinfot koondav portaal, mida tuntakse nii Patsiendiportaali kui ka veebiaadressi digilugu.ee nime all, kuid ligi 20 aastat tagasi loodud keskkond ei täida tema sõnul enam tänapäevaseid kasutajaootusi.

Asi sõnul liiguvad senised ja uued inimestele mõeldud teenused järk-järgult uude portaali. «Uuenduskuuri vajab ka keskkonna nimi ning seetõttu kutsumegi üles kasutajaid portaalile nime pakkuma,» lausus Asi.

Pakkumise tegemisel palutakse arvesse võtta, et uus platvorm ei ole mõeldud pelgalt haigetele ja patsientidele, vaid kõigile kasutajatele – toetamaks paremat tervisekäitumist ja tervemaid valikuid.

Portaali tehnilise lahenduse eest vastutab Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK), kes osales inimeste ootuste kaardistamise analüüsis. «Sellest selgus, et väga palju inimest puudutavat terviseinfot liigub endiselt telefoni ja e-kirja teel, mis võiks kolida uude keskkonda,» rääkis TEHIKu projektijuht Kersti Vaikmaa.

Näiteks kasutavad nii patsiendid kui ka tervishoiutöötajad endiselt peamiselt e-kirju, et uuendada retsepte, saada saatekirja, anda teada oma haigestumisest või analüüsitulemustest – see kõik tahetakse kolida veebikeskkonda.

«Selgus ka kasutajate ootus tõenduspõhise terviseinfo järele, sest praegu otsitakse seda erinevatelt internetilehtedelt, sotsiaalmeediast ja tuttavatelt ning see võib kasu asemel hoopis kahju tuua,» rääkis Asi. «Oodatakse, et uuenenud portaal sisaldaks spetsialistide koostatud infomaterjale erinevate terviseseisundite ja tervise edendamise kohta.»

Kokkuvõttes muutub portaali arendustega meditsiiniliste andmete mõistmine Vaikmaa sõnul inimese jaoks lihtsamaks. Uue veebikeskkonna arenduse esimene etapp peaks valmis saama järgmise aasta augustiks.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles