RS-viirus – kas see tähendab uut epideemiat?

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Foto: Pixabay, Pexels

Vähetuntud ja raskesti väljahääldatav respiratoor-süntsütiaalne viirus ehk lühendatult RSV ähvardab uue epideemiaga. Vaktsiinid ja ravimeetodid on katsetamisel, kuid viirus on endiselt juhtiv imikute tapja maailmas.

USA arstid on täheldanud, et gripi ja koroona kõrval on haiglatesse jõudnud palju lapsi RS-viirusega. See väga kergesti nakkav ja kiiresti leviv viirus on kaks aastat ehk koroonapiirangute ajal tagaplaanil olnud, kuid nüüd on haigestumiste laine alanud nädalaid tavapärasest varem. Teine tähelepanek on see, et haiglasse jõudnud laste haiguskulg on raskem kui tavaliselt ning laste intensiivravipalatid on pilgeni väikesi patsiente täis. Lasteosakonnad on nii täis, et haiglad esitavad massiliselt taotlusi laste üleviimiseks sadu kilomeetreid eemal olevatesse haiglatesse ...

RSV on üks «külmetushaigusi» põhjustavatest viirustest, mis ründab just alumisi hingamisteid ehk kopse. Põhiliselt ohustab see viirus enneaegselt sündinuid, rasedaid, immuunprobleemidega lapsi ja täiskasvanuid ning 60+ inimesi. Aastas sureb RS-viiruse tõttu 120 000 kuni 5-aastast last kogu maailmas – valdavalt vaestes maades, kus ravi, lisahapnik ja hingamisparaadid on kättesaamatud. Haiglaravi vajavaid juhtumeid loetakse miljonites – 2019. aasta statistika nimetab arvu 3,6 miljonit. Kuni 5-aastaste laste haigestumine aastas on aga väga suur – kuni 44 miljonit. Eakamate suremus on suurusjärgu võrra väiksem. Viirus ise pole väga ohtlik, kuid viiruse tekitatud põletikukeskkonna võtavad üle bakterid ja nood tekitavad juba tõsisemaid kahjustusi. Üks suur probleem selle viirusega seisneb selles, et raskelt haigestunud laste kopsukude saab kahjustatud ja nad on tulevikus altimad kopsupõletike tekkeks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles