Üks aine näitab juba teismeeas, milline on haiguste risk mehena

PM Tervis
Copy
Hormooni INSL3 tase püsib stabiilne läbi elukaare. See pakub võimaluse riskide varaseks hindamiseks.
Hormooni INSL3 tase püsib stabiilne läbi elukaare. See pakub võimaluse riskide varaseks hindamiseks. Foto: Shutterstock

Noormeestel puberteedieas eralduma hakkav hormoon võimaldab varakult prognoosida, kas neil võib hilisemas elus tekkida teatud haigusi.

Nottinghami ülikooli teadlased on avastanud, et insuliinitaoline peptiidhormoon nimega INSL3 on püsiv pikka aega ja on varane biomarker vanusega seotud haiguste prognoosimisel. Nende viimased leiud avaldati ajakirjas Frontiers in Endocrinology.
INSL3 toodavad samad rakud munandites, mis toodavad testosterooni. Kuid erinevalt testosteroonist, mis kõigub kogu mehe elu jooksul, jääb INSL3 tase alates puberteedieast ühtlaseks, langedes vanaduspõlveks vaid veidi. See teeb sellest esimese usaldusväärse vanusega seotud haigestumuse biomarkeri, võrreldes teiste mõõdetavate parameetritega.
Tulemused näitavad, et INSL3 tase veres on korrelatsioonis paljude vanusega seotud haigustega, nagu luunõrkus, seksuaalfunktsiooni häired, diabeet ja südame-veresoonkonnahaigused.
Kel on madal INSL3 tase juba noores eas, on vanemaks saades INSL3 samuti madal, ja suurem tõenäosus vanusega seotud haiguste tekkeks.
Uued teadmised hormooni INSL3 kohta avavad teadlaste sõnul uued võimalused vanusega seotud haiguste prognoosimiseks ja nende tekke ennetamiseks varajase sekkumisega.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles