Kuidas närbunud kiharad taas värskusest õhkama panna?

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Ideaalne aeg on tõhustada oma juuksehooldusrutiini ning valmistada juuksed põhjalikult ette järgmiseks katsumuseks – kohtumiseks külma ilmaga. Käes on aeg kärpida kuivad juukseotsad, niisutada kiharaid sügavuti ja võtta ette erihooldus juuksurisalongis.

1. Niisuta ja taasta!

Kuivad, pleekinud ning mere- ja klooriveest karedaks-kahuseks muutunud juuksed ihkavad niisutuse ja taastamise järele. Selle tööga saavad meisterlikult hakkama kombinatsioonid juustele asendamatutest proteiinidest ja aminohapetest, toitvatest looduslikest õlidest ja niisutavatest komponentidest, mis turgutavad nii peanahka kui ka juukseid.

„Keratiin annab juustele tagasi tugevuse, aminohapped niisutavad ja taastavad, argaaniaõli ennetab kahu ja taastab,“ nimetab juuksur ja soengukoolitaja Aili Puss tõhusaimaid koostisosi, mida šampoonidest-palsamitest otsida.

Juuste Akadeemia tegevjuht ja juukseuurija Kerli Mägar soovitab kuivaks muutunud juuksekarva struktuuri elustamiseks otsida hooldustoodetest niisutavaid komponente. „Näiteks antioksüdante sisaldavat aaloe vera ekstrakti, toitvat ja kaitsvat kaeraekstrakti ja pehmendava toimega glütseriini,“ loetleb Mägar.

Proovi!

Ducray Anaphase Plus šampoon (400 ml)

Klorane šampoon hiniini ja eedelveisi ekstraktiga (400 ml)

BioNike Hair peanahka rahustav õrn šampoon (200 ml)

2. Puhasta peanahka!

Kerli Mägar soovitab valida šampooni peanaha seisukorda arvestades, olgu see siis kuiv või rasune, ärritunud, esineb kõõma, atoopilist ekseemi, seborroilist dermatiiti või peanaha psoriaasi.

Aeg-ajalt tasub kasutada ka sügavpuhastavaid šampoone, et saada juuksed puhtaks kõigest mittevajalikust, nagu viimistlustoodete jäägid, keskkonnasaaste ja üleliigne rasu. Kui muret teeb rasune peanahk, mille tõttu on juustel pidev õlikiht, võib sügavpuhastavat šampooni kasutada igal kolmandal-neljandal pesukorral. Sama sageli nagu nägu või keha, võid koorida ka oma peanahka. See vabastab peanaha ja juuksejuured surnud naharakkudest mustusest ja rasust. Pärast koorimist pese juuksed. „Koorimine tekitab nahale mõnusa tunde – nagu peanahk hingaks! kinnitab Aili Puss.

Proovi!

BioNike Hair rasueritust reguleeriv šampoon (200 ml)

Ducray Sqanorm šampoon rasusele peanahale (200 ml)

Babé šampoon energiat andev (250 ml)

3. Maskita ja õlita!

Õlid lisavad juustele kammitavust, parandavad struktuuri ning panevad kiharad läikima. Kerli Mägari soosikud õlide seas on magusmandli-, sidruni-, oliivi- ja jojoobiõli, mida tuleks kanda juukseotstele, et lisada neile pehmust ja elastsust ning takistada katkemast.

Kuivad ja kahused juuksed on tänulikud, kui saavad toitva palsami või juuksemaski embuses pikemalt mõnuleda. Kanna hooldustoode rätikukuivadesse juustesse, lase mõjuda 5–10 minutit ja seejärel loputa välja jahedama veega. Võimalusel lase juustel loomulikult kuivada.

Olenevalt juuste ja peanaha seisundist võiks juuksemaski teha kaks kuni neli korda kuus.

Soovi korral võib juuksemaski käepärastest komponentidest ka kodus valmistada. „Selleks vali meelepärane naturaalne baasõli, näiteks kookosõli, kuhu lisa mõni tilk eeterlikku õli,“ õpetab Mägar. „Kui peanahal esineb kõõma, võib proovida juuksemaski, kus veevannis sulatatud 1 spl kookosõli hulka on lisatud 2 tilka rosmariini eeterlikku õli. Õlisegu tuleks masseerida pestud peanahale ja hoida peas vähemalt 20 min.“

Kes soovib, et peanahk ei muutuks liiga kiiresti rasuseks, võib proovida juuksemaski kookosõli ja sidrunheina eeterliku õliga. „Sidrunhein aitab reguleerida vereringet ja tasakaalustada rasueritust, sõnab Mägar.

Õli maha pestes soovitab juukseuurija esmalt siduda õli väikese koguse šampooniga ja alles seejärel valada peoga vett pähe ning edasi emulgeerida ja lõpuks pesta juuksed jooksva vee all puhtaks.

Proovi!

Idun juuksemask (200 ml)

New Nordic Hair Volume läiget andev seerum (75 ml)

Rene Furterer Okara Color värvi kaitsev juuksemask (200 ml)

4. Piira juukseotsi!

„Pikkade ja tervete juuste saladus on juukseotste lõikamine, mida võiks teha ühe–kahe kuu tagant, kärpides kas või millimeetri võrra,“ sõnab Aili Puss.

„Juus n-ö hingab juukse otsast. Kui juukseotsad on terved, siis juuksed ka kasvavad.”

Lisaks on juuksurisalongis erihooldusi, mis on mõeldud tuhmide ja elutute juuste taastamiseks ja turgutuseks.

5. Väldi ebavajalikke komponente!

Aili Puss soovitab hoida eemale toodetest, mille koostises on märgitud SLS-tähis (Sodium Lauryl Sulfate). Sulfaate sisaldavad šampoonid annavad juustele näiliselt puhta efekti, kuid jätavad peanaha ilma kaitsva bakteriaalse mikrofloorata, põhjustades peanahaprobleeme ja juuste väljalangemist. „Ka juuksehooldustoodetes laialdaselt kasutatavatest silikoonidest (nt dimethicone, dimethiconol, cyclomethicone ja phenyl trimethicone) tasub hoiduda,“ lisab Puss.

Silikooni kasutatakse juuksehooldustoodetes kammitavuse hõlbustamiseks, sest see silendab juukseid, kuid see kipub peanahale ja juuksepooridesse ladestuma, ummistades nii poore ja takistades hapniku jõudmist juuksejuureni.

6. Vajadusel lase juukseid põhjalikumalt uurida!

Juuste- ja peanahaprobleeme, mis ei lahene šampooni, palsami või juuksemaski vahetusega, tasub põhjalikumalt uurida.

„Juuksekarva struktuur reageerib nii välistele mõjutustele, näiteks regulaarne keemiline töötlemine, liigne UV-kiirgus, kloorivesi kui ka kehas toimuvatele protsessidele, nagu pikaajaline kurnatus, stress, hormonaalne tasakaalutus, raua ja vitamiin B12 vähesus, seedeprobleemid jms,“ tõdeb Kerli Mägar. „Et saada juuksestruktuur tugevamaks, lahendada tekkinud kahusus, kuivus ja murdumine, aktiveerida uute juuste kasvu, tuleb võimalikud mõjutegurid kõigepealt tuvastada ja seejärel olukord lahendada.

Juukseuurija analüüsib mikroskoobiga juuksejuuri – juukserakkude toitainete kättesaadavust, elujõulisust, juuksekanalite ummistumist, põletiku, parasiitide või bakteriaalse tasakaalutuse esinemist, mida pole võimalik vereanalüüsidega tuvastada. Juuksejuure analüüs aitab leida individuaalselt sobivaimad protseduurid ja hooldustooted. Kui vaja, saab paluda appi ka toitumisnõustaja, et teha muudatusi toitumises, mis juuste tervisele kaasa aitaksid.

Copy
Tagasi üles