Vabane vinduvast köhast

Apotheka
Copy
Foto: Shutterstock

Sügisetalvine jahedus ja niiskus toovad pea alati kaasa ülemiste hingamisteede viiruste leviku kasvu. Enamasti möödub viirushaigus 7–10 päeva jooksul, kuid tüütu ja piinav köha võib püsida veel nädalaid. Miks küll ja kuidas kurnavat köha taltsutada annab nõu Apotheka apteeker Anu Hoop?

Köha on organismi kaitsereaktsioon, mis aitab hingamisteid sinna sattunud ärritavatest võõrkehadest, näiteks tolmuosakestest, kemikaalidest, sigaretisuitsust puhastada.

Kõige sagedamini põhjustavad köha ülemiste hingamisteede viirushaigused, mis toovad tihtipeale kaasa ka nohu, palaviku, pea-, lihas-, liiges- ja kurguvalu.

Harvemini on köha põhjuseks muud haigused, näiteks bronhiit, kopsupõletik, krooniline obstruktiivne kopsuhaigus, astma. Köha võib olla üks sümptom reflukshaiguse (maosisaldise tagasiheide söögitorusse, suhu või ninaneelu) korral. Köha võivad põhjustada ka

  • allergia,
  • suitsetamine,
  • vererõhuravimid (AKE-inhibiitorid),
  • südamepuudulikkus,
  • vaimse tervise probleemid (stress, depressioon),
  • välised ärritajad (parfüümid, külm õhk).

Lisaks viirustele võivad köha tekitada ka harvem esinevad atüüpilised haigustekitajad, nagu kopsuklamüüdia, kopsumükoplasma ja läkaköha tekitav bakter.

Enamasti möödub viiruslik köha kolme nädalaga, kuid harvadel juhtudel võib infektsioonijärgne häiriv köha jääda püsima ka 6–8 nädalaks. Pikaleveninud köha esineb sageli just väikelastel, kes on viirushaigustele vastuvõtlikumad.

Viirushaiguse esimestel päevadel tekkiv köha on enamasti kuiv ja ärritav. Köhimine on valus ja vaevab eriti öösiti. Hiljem muutub köha lahtiseks ja rögaseks. Paranemisfaasis võib köha muutuda jälle ärritavaks.

Kuidas köha leevendada?

  • Joo rohkelt vedelikku!

    Vedeliku tarbimine soodustab röga teket, kuiva köha korral niisutab vedelik kurku ja hingamisteid ning vähendab köhaärritust. Vedelikuks sobib väga hästi vesi või mõni taimetee (nt nõmm-liivatee, teeleht, paiseleht, islandi käokõrv).

  • Tee inhalatsiooni!
    • Hinga sisse kuumaveeauru. Kuuma vette võib lisada eeterlikke õlisid, nt eukalüpti- või piparmündiõli. Kuuma auru tehes tuleb põletusohu tõttu olla väga ettevaatlik ja seepärast ei sobi see meetod hästi väikelastele, kes oma püsimatusega võivad kuuma vedeliku endale peale tõmmata.
    • Kasuta inhalaatorit. Inhalatsiooni tegemiseks leiab apteegist erinevad inhalaatoreid, mis teevad jahedat auru ja mille kasutamisega ei kaasne põletuse riski. Inhalaatorisse saab lisada füsioloogilist lahust (soolalahus), mille aur aitab niisutada ärritunud hingamisteid ja veeldab röga. Inhalatsiooni soolalahusega võib teha mitu korda päevas. Inhalaatorisse saab vajadusel lisada ka ravimeid.
  • Otsi abi apteegi käsimüügist!

Köharavimeid on kahte tüüpi.

  • Röga lahtistava toimega ravimid veeldavad röga ja hõlbustavad selle välja köhimist. Sellisteks ravimiteks on näiteks atsetüültsüsteiin, ambroksool, karbotsüsteiin ja looduslikud toimeained (luuuderohi, aed-liivatee).

    Ravimeid on nii neelatava kui ka lahustuva tabletina, siirupi ja lahusena. Rögalahtistit tuleb kindlasti tarvitada ravikuurina 5–7 päeva. Paarist korrast ravimi võtmisest kasu ei ole, sest vajalik toime ei jõua lihtsalt avalduda.

  • Köhavastased ehk köha pärssivad ravimid sobivad vaid kuiva ja ärritava köha korral, näiteks öösel piinava valuliku köha korral või paranemisfaasis, kui röga enam ei eritu. Üldjuhul pole aga köha mahasurumine soovitatav, sest köha on organismi kaitsereaktsioon. Kindlasti ei tohi köhavastaseid ravimeid tarvitada rögase köha korral ja koos rögalahtistavate preparaatidega, sest köha pärssivad ravimid takistavad röga välja köhimist, röga võib peetuda ja tekkida tüsistused.
  • Kasuta loodusavi!

    Hanerasva määrimine rinnale ja jalataldadele, sinepi- ja pipraplaastrid on olnud pikalt tänuväärsed avitajad köha korral. Kindlasti ei tohiks plaastrit hoida nahal kauem kui lubatud aja jooksul, sest võib tekkida nahaärritus või lausa põletus.

Samuti võib köha korral teha sinepipulbriga sooje jalavanne. Soojendavad meetodid ei sobi, kui lisaks köhale esineb ka palavik.

Kuidas leevendada väikelaste köha?

Väikelaste köha leevendamise viisid on piiratumad kui suurematel lastel ja täiskasvanutel. Röga lahtistavaid prepraate ei ole soovitatav manustada alla 2-aastastele lastele, sest nad ei pruugi röga välja köhimisega hästi toime tulla. Samuti ei sobi väikelastele köhavastased ravimid.

Väikeste laste köha leevendab kõige paremini inhalaatori aur. Abi saab ka hanerasva määrimisest rinnakule ja jalataldadele. Oluline on anda lapsele piisavalt vedelikku.

Väikelapsi kimbutab sageli ka larüngiit ehk kõripõletik, kuna nende hingamisteed on võrreldes täiskasvanutega kitsamad ja põletikust tekitatud turse võib takistada hingamist. Larüngiidi sümptomid on paukuv, omapärase kõlaga köha, vilistav ja kõõksuv hingamine. Larüngiidihoog tekib enamasti öösel ja see võib lapsevanemale olla päris ehmatav. Hoogu aitab leevendada niiske õhk, mida saab tekitada inhalaatori auruga, akent avades või keerates vannitoas lahti kuuma vee kraan ning täites auruga vannitoa. Ilmastikule vastavalt riietatud lapsega võib minna rõdule või õue.

Kui kodused võtted ei aita, tuleb kutsuda kiirabi või pöörduda EMO-sse. Larüngiiti esineb enamasti kuni 5-aastastel lastel. Kasvades muutuvad laste hingamisteed laiemaks ja viirus ei tekita enam nii suurt turset.

Tihti põhjustab väikelaste köha ka nohu tõttu kurku valguv lima. Sel juhul on abi heast ninahügieenist. Kuna lapsed ei oska ise nuusata, võib neil nina puhastada meresoola lahusega ja eemaldada sekreedi aspiraatoriga. Abi on ka sellest, kui tõsta voodi peaalus magamise ajaks kõrgemaks. See muudab öösel koguneva lima äravoolu lihtsamaks.

Millal pöörduda arsti poole?

Kui nädalaga ei õnnestu koduste vahenditega köha leevendada ja köha pigem ägeneb, tuleks nõu pidada pererarstiga. Arsti poole tuleb pöörduda kindlasti ka siis, kui köhaga kaasneb pikalt kestnud kõrge palavik, valu rinnus, hingamisraskused või kui rögas on verd.

Copy
Tagasi üles