UURING ⟩ Koroonaviirus mõjub naistele ja meestele erinevalt

PM Tervis
Copy
Omikrontüvele omased haigussümptomid on köha ja nohu.
Omikrontüvele omased haigussümptomid on köha ja nohu. Foto: Shutterstock

Reaktsioonina koroonaviirusele ilmnesid meeste ja naiste vahel märkimisväärsed immunoloogilised erinevused, kui teadlased uurisid ligi 3000 noort ja tervet USA merejalaväelast, vahendab Medical Xpress.

Princetoni ülikooli Mount Sinai Icahni meditsiinikooli ja USA mereväe meditsiiniuuringute keskuse teadlaste uuring ilmus ajakirjas Cell Systemsis.

Teadlased tuvastasid mitmeid soolisi erinevusi selliste näitajate hulgas nagu sümptomid, viiruskoormus ja verepilt.

«Leidsime, et naistel on kõrgem infektsioonieelne viirusevastase interferooni poolt stimuleeritud geeni (ISG) ekspressioon, lai valik geene, mis üldiselt toimivad viiruse paljunemist pärssivalt. Meie tulemused näitavad, et need erinevused võivad vahendada soolisi erinevusi vastusena viirusinfektsioonile,» nentis neuroloogiaprofessor Stuart Sealfon, uuringu kaasautor.

Covid-19, mis on kogu maailmas põhjustanud üle 6,5 miljoni surmajuhtumi, on toonud meeste jaoks kaasa üldiselt halvemad tagajärjed.

RNA sekveneerimist ja kliiniliste mõõtmiste analüüsi kasutades leidis uurimisrühm, et nakatunud naistel oli sümptomite esinemissagedus suurem, kuid nende keskmine viiruskoormus oli 2,6 korda väiksem kui nakatunud meestel. Samuti tuvastasid nad soopõhised molekulaarsed «allkirjad», mis viitasid naiste puhul tugevamale immuunvastusele ägeda SARS-CoV-2 infektsiooni korral.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles