Miks sibul nutma ajab?

PM Tervis
Copy
Selleks, et sibulat hakkides pisarad silma ei tuleks võib proovida erinevaid vahendeid.
Selleks, et sibulat hakkides pisarad silma ei tuleks võib proovida erinevaid vahendeid. Foto: Shutterstock

Toiduteadlane Rain Kuldjärv rääkis Novaatoris, et sibulas on palju orgaanilisi väävliühendeid. Pisarate tekke seisukohalt on olulised aminohapete väävliühendid ehk sulfoksiidid.

«Kui hakkame sibulat lõikama, siis kahjustame sibularakke, mille käigus vabaneb ensüüm, mis asub samu sulfoksiide lõhkuma. Seejärel vabaneb paha ühend ehk propaandiaaloksiid,» selgitas Kuldjärv. Kui sibul on terve, siis väävliühendid ei lendu ja seega me neid ei tunne. Propaandiaaloksiid on aga lenduv ühend, mistõttu jõuavad väävliühendid sibulat hakkides silma. Kui propaandiaaloksiid reageerib silma märga hoidva kihiga, moodustub õrn väävelhape.

«Väävelhape ärritab meie närvisüsteemi. Kehal on kaitsemehhanism, mis paneb pisarad jooksma. Selleks, et hape silmadest maha pesta,» rääkis toiduteadlane. Kuna väävelhape on hästi õrn, siis sibulate hakkimine kuidagi kahjulik ei ole.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles