Neli asja, mida kõrvad terviseseisundi kohta paljastavad

PM Tervis
Copy
Teadlased on arvamusel, et Franki märk tekib elastsete kudede ja väikeste veresoonte lagunemisest kõrvas.
Teadlased on arvamusel, et Franki märk tekib elastsete kudede ja väikeste veresoonte lagunemisest kõrvas. Foto: Shutterstock

Teatud terviseseisundid võivad kutsuda esile muutusi ootamatutes kohtades, sealhulgas kõrvades.

Portaal Reader’s Digest reastab asjaolud, millest annavad märku muutused kõrvades.

Kortsukesed kõrvalestal. Vananemisega käivad kortsud küll kaasas, kuid kõrvalestal võivad need probleemseks osutuda. Püstist või diagonaalset sügavat kortsu kõrvalestal nimetatakse Franki märgiks ning uuringud viitavad, et see võib märku anda südame-veresoonkonnahaigusest. Teadlased on arvamusel, et see tekib elastsete kudede ja väikeste veresoonte lagunemisest kõrvas ja sama võib olla juhtunud ka südame ümbruses. Selle pärast ei pea aga paanikasse sattuma, vaid tuleks jälgida oma teisi argiseid harjumusi, käia regulaarselt arstlikus kontrollis ning olla valvas muude sümptomite osas (kergesti hingeldama hakkamine, valu rinnus, füüsilise tegevuse käigus väga kergesti väsimine jm).

Sügelus kõrvas. Kui sügelusest lihtsalt ei saa kuidagi lahti, võib tegu olla seenhaiguse või ekseemiga. Seenhaigust on põhjust kahtlustada juhul, kui kõrvakanalisse koguneb valget, kleepuvat, fetajuustule sarnanevat ollust, ekseem aga tekitab pigem valgeid helbeid ning punetust kõrvakanalis ja selle ümbruses. Tavaolukorras ei peaks kõrv kuigivõrd sügelema. Seega, kui sügelus kestab rohkem kui päeva, peaks sellele tähelepanu pöörama, sest nimetatud haigused soodustavad kõrvakanali ummistust, mis suurendab sügelust veelgi ning võib tekitada ajutise kuulmiskao.

Punased kõrvad. Kõrvad värvuvad punaseks ennekõike piinlikkustundest, kuid on ka meditsiinilisi seisundeid, mis seda põhjustavad. Üks on menopaus, millega kaasnevad kuumahood võivad mõjutada ka kõrvu, sest nende kese on ülakehas ja pea piirkonnas. Vahel kaasneb menopausiga tinnitus ehk sahin ja klõpsumine kõrvus. Märksa harvem esinev seisund on aga punaste kõrvade sündroom, millega kaasneb põletav tunne kõrvus, mis võib varieeruda kergest valulikuni. Teadlased on sündroomi seostanud migreeni ja kobarpeavaluga.

Tuimad kõrvad. Tuimus üksinda pole enamasti põhjus muretsemiseks. Kui sellega aga kaasneb terve kehapoole nõrkus või tuimus ning kõneraskused, võib inimesel olla insult, mis vajab kiirreageerimist. Kõrvade tuimus koos peapöörituse, kuulmiskao või helisemisega kõrvus võib viidata Meniere’i tõvele, mis põhjustabki kuulmiskaotust. Harvem võib kõrvade tuimus viidata närvikahjustusele, infektsioonile või kõrvavaigu tõttu tekkinud ummistusele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles