Neuroendokriinsed kasvajad on erinevad kui sebra triipude mustrid

PM Tervis
Copy
Foto: publicitātes
  • Diagnoosimise hõlbustamiseks on nüüd avatud veebileht.
  • Üks maailma kuulsamaid NET-kasvajaga patsiente oli Steve Jobs.

Neuroendokriinsete kasvajate äratundmise hõlbustamiseks on nüüd olemas veebileht. Igal kolmandal patsiendil, kellel on diagnoositud neuroendokriinkasvaja (NET), pole selgeid sümptomeid ja peaaegu iga viies satub haiglasse muudel põhjustel.

Iga neuroendokriinse kasvajaga patsiendi juhtum on ainulaadne. Nii nagu seda on sebrad – kuigi kõigil sebradel on triibud, pole kaht ühesugust mustrit olemas. Seetõttu on sebra rahvusvaheline neuroendokriinsete kasvajate valdkonna ehk NET-i sümbol. Onkoloogide, kemoterapeutide ja toitumisspetsialistide koostöös väljatöötatud ZebraTest.eu leht annab põhjaliku ülevaate NET-ist. Seal on võimalik tutvuda haiguse põhjuste, sümptomite ja toitumisnõuannetega haigusriski vähendamiseks. Samuti pakub see võimalust tutvuda NET patsientide kogemustega.

„Viimasel ajal avastatakse laialdaselt kättesaadavate diagnostikameetoditega riikides NET-kasvajaid juhuslikult muude uuringute käigus. Tüüpiline on kõigi kättesaadavate raviviiside järjestikune, kasvaja ja patsiendi individuaalset omapära arvestav kasutamine või kombineerimine. See võimaldab NET-kasvajaid sageli aastaid kontrolli all hoida ja nende arengut olulisel määral aeglustada. Ülemaailmne kogemus näitab, et tänapäevase raviga elab 50–60 protsenti NET-metastaasidega inimestest 10 aastat või kauem,” kommenteeris Regionaalhaigla üldkirurg-vanemarst Tiit Suuroja.

Hoolimata asjaolust, et NET-kasvajad on haruldased, on need muutumas üha levinumaks. NET patsiendid on keskmiselt 61-aastased, kuid riskirühma kuuluvad inimesed vanuses 18–90 aastat, enamasti naised.

Keerulise diagnostika tõttu võib NET osutuda eluohtlikuks. Umbes 50 protsendil juhtudest diagnoositakse kasvajad kolmandas, mõnikord isegi neljandas staadiumis. Selleks ajaks on need juba väljakujunenud. Igal teisel NET patsiendil diagnoositakse esmalt valesti ärevuse, vegetatiivse düstoonia või ärritunud soole sündroomi sümptomid, mistõttu on ülimalt oluline NET-i haigusriski uurida.

NET-kasvajad kipuvad arenema aeglaselt. Need võivad inimkehas olla aastaid, kuid sümptomeid vähendava ravi abil on patsientidel võimalik pikendada oma eluiga mitte vaid mitmeks aastaks, vaid isegi aastakümneteks.

Tähelepanuväärne näide on üks maailma kuulsamaid NET-kasvajaga patsiente Steve Jobs, kellel diagnoositi pankrease NET-kasvaja aastal 2003. Ta suri 2011. aastal ehk üheksa aastat pärast diagnoosi saamist.

Covid-19 pandeemia tõttu sai kannatada ka NET-i diagnostika Eestis. Esiteks seetõttu, et pandeemia tekitas patsientides hirmu uuringutele minemise osas. Pealegi polnud võimalik neid uuringuid teha ja patsientidel perearsti juurde minna, sest kogu Covidi perioodi vältel said patsiendid oma perearstiga suhelda vaid kaugteel. Arsti vaatenurgast ainuüksi kaugvisiidist ei piisa, sest ta peab patsienti isiklikult nägema, et hinnata tema sümptomite ja kaebuste tõsidust. Teiseks muutsid Covidi kaasuvad haigused raskesti hinnatavaks, kus üks patoloogia lõpeb ja järgmine algab. Mõnikord varjab kasvaja end just nende ebaselgete asjaolude taga, suurendades seega hilise diagnoosimise tõenäosust.

„Koostöö onkoloogi ja perearsti vahel on vähiravis ülioluline. Nii saavutame häid tulemusi ja hoiame ära haiguse tagasituleku. Veelgi olulisem on veenda patsiente oma elustiili muutma – rohkem liikuma, tervislikumalt toituma, pidama kinni õigest töö- ja puhkerežiimist, uneajal hästi puhkama ning stressi vältima,” ütles Leedu Terviseteaduste Ülikooli Kaunase haigla onkoloogiaosakonna juhataja Rasa Jančiauskienė.

Veebileht on kasulik mitte ainult perearstidele ja teistele tervishoiutöötajatele, vaid ka kõigile, kes soovivad NET-i kohta rohkem teada saada, sealhulgas uurida võimalikke lahendusi ja tervise säilitamise aspekte.

ZebraTest.eu. käivitati 10. novembril, maailma NET-kasvajate päeval.

Veebileht sündis Baltimaade arstide ning ravimifirma IPSENi koostöös. Arvestades haiguse ohtlikkust ja rasket diagnoositavust, loodavad arendajad, et veebilehest saab tervishoiutöötajatele tõhus tööriist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles