Teadlased avastasid, kuidas söömishäireid võimalikult vara tuvastada

PM Tervis
Copy
Magneesiumist saab avokaadost, seemnetest, tumedast šokolaadist, pähklitest, kalast ja banaanist.
Magneesiumist saab avokaadost, seemnetest, tumedast šokolaadist, pähklitest, kalast ja banaanist. Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt võib tervishoiutöötajatel olla nüüd võimalus tuvastada võimalikud söömishäirete juhtumid aasta enne nende diagnoosimist, võimaldades patsientidel toetust saada palju varem, vahendab CNN.

Teadlased analüüsisid Kanada Ontario provintsist pärit 13-aastaste ja vanemate terviseandmeid alates 2008. aastast. Uurimisrühm jälgis osalejate elektrolüütide taset aastani 2020 ja märkis ära, kui paljudel diagnoositi söömishäired, selgub teisipäeval ajakirjas JAMA Network Open avaldatud uuringust.

Tulemused näitasid, et inimestel, kellel esines elektrolüütide tasakaaluhäireid, oli kaks korda suurem tõenäosus saada söömishäire diagnoos võrreldes nendega, kel elektrolüütide tase normis – mõnikord rohkem kui aasta hiljem. Uuring näitas, et raskete kõrvalekalletega inimestel oli rohkem kui viis korda suurem tõenäosus söömishäire diagnoosiks.

Ebanormaalne elektrolüütide tase on tavaline, kui diagnoositakse söömishäire, ütles uuringu juhtivautor dr Gregory Hundemer, Ottawa ülikooli meditsiinidotsent ja Ottawa haigla nefroloog.

Elektrolüüdid – olulised mineraalid nagu kaalium, fosfaat ja magneesium – võivad vedelikupuuduse, piirava dieedi, oksendamise ja lahtistite kasutamise tõttu olla kehas otsakorral. Eelmainitud nähud võivad kõik olla söömishäire sümptomiks, ütles dr Jason Nagata, pediaatriadotsent California ülikoolist.

Häirunud söömisharjumused ilmnevad sageli juba enne diagnoosimist, mistõttu teadlased oletasid, et elektrolüütide tase võib anda hea võimaluse prognoosimiseks, kellel võib tekkida söömishäire, ütles Hundemer.

Pärast uuringut on autorid veendunud, et elektrolüütide tasakaaluhäirete tuvastamine võib olla heaks viisiks probleeme varakult avastada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles