Kliinikum asus kasutama uut meetodit vähkkasvaja rakkude hävitamiseks

PM Tervis
Copy
MWA meeskond kliinikumis.
MWA meeskond kliinikumis. Foto: Tartu Ülikooli kliinikum

Tartu Ülikooli kliinikumi radioloogiakliinikus on võimalik sellest aastast viia läbi kasvajaliste haiguste täiendava ravivõimalusena mikrolaine ablatsiooni (microwave ablation ehk MWA). Kliinikum on Eestis esimene keskus, kus seda tehnoloogiat kasutatakse.

Mikrolaine ablatsioon on teisisõnu kasvaja koe mõjutamine mikrolainetega, mille eesmärk on kasvaja rakkude hävitamine. «See on turvaline ja efektiivne meetod primaarsete ja sekundaarsete kopsu, neeru, neerupealiste, maksa, pankrease ja luu kasvajaliste kollete ravis. Nii on võimalik ravida väheinvasiivselt soliidseid tuumorikoldeid, kasutades selleks elektromagnetilisi mikrolaineid. Lained tekitavad sihtmärkkoes vee molekulide liikumise, mis omakorda põhjustab molekulaarsel tasandil hõõrdumist ja kuumenemist, tekitades kasvajalise koe rakkudes nekroosi ehk kasvaja raku surma,» selgitas kliinikumi radioloogiakliiniku arst-õppejõud Martin Reim.

Tema sõnul on mikrolaine ablatsiooni eelis teiste termoablatsiooni vahendite ees kõrgem ja ühtlasem tuumorisisene temperatuuri tõus, suurem võimalik sihtmärkkolde maht, kiirem ablatsiooniaeg ja parem energia ülekandumise profiil. Meetodi kasutuselevõttu on panustanud kolleegid radioloogia-, hemato-onkoloogia, anestesioloogia ja intensiivravi, laste- ning kirurgiakliinikust.

Mikrolaine ablatsiooni meetod on mujal maailmas kasutusel olnud varem, ettevalmistused selle protseduuri läbiviimiseks Eestis algasid kliinikumis 2021. aastal. «2022. aasta kevadest oleme viinud läbi viis MWA ablatsiooni. Koldeni jõudmiseks ning MWA antenni asetamiseks kasutatakse juhtimist kompuutertomograafia või ultraheli abil. Esimene innovaatiline protseduur tehti lapsele. Selles osalesid ka lastekirurgid dr Jürgen Rünk ja dr Ragnar Lõivukene. Järgnesid protseduurid täiskasvanud patsientide kasvajate ravis,» tutvustas doktor Reim.

Protseduur tehakse üldnarkoosis. Senised patsiendid on vanuses 6–80 eluaastat. «Esimeste protseduuride planeerimisel ja läbiviibimisel oli meie meeskonda nõustamas kolleeg doktor Donatas Jocius Vilniuse ülikooli Santarose haiglast. Senistest MWA protseduuridest on olnud kolm healoomulise luukasvaja osteoid-osteoomi kolde ablatsiooni. Kõik luukolded on paiknenud kirurgiliseks eemaldamiseks anatoomiliselt ebasoodas asukohas ning senine ravi ei ole olnud efektiivne,» kirjeldas uudse meetodi juurutaja doktor Reim.

Kliinikumi ravijuhi dr Andres Kotsari sõnul on uudsete meetodite kasutuselevõtt just see, mida ülikoolihaiglalt oodatakse. «Kuna meie ravitöö on tihedalt läbi põimunud õppe- ja teadustööga, jõuavad uudsed ravimeetodid kliinikumi patsientideni sageli esimesena Eestis. Meie professionaalsete ravimeeskondade koostööst võidavad nii patsiendid kui ka kliinikumi töötajad, jätkates pidevalt uudenduste kursil,» tunnustas ravijuht doktor Kotsar.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles