Head suhted muudavad mikrobioomi tervislikumaks

Aleksander Laane
, ajakirjanik
Copy
Reesusmakaagid Cayo Santiagose saarel.
Reesusmakaagid Cayo Santiagose saarel. Foto: Lauren Brent

Sotsiaalsed sidemed on sotsiaalsete loomade, näiteks meie ja teiste primaatide hea tervise ja heaolu jaoks olulised. Üha rohkem on ka tõendeid selle kohta, et soolestiku mikrobioom – nn soolestiku-aju telje kaudu – mängib meie füüsilises ja vaimses tervises võtmerolli ning bakterid võivad edasi kanduda sotsiaalselt, näiteks puudutuse kaudu. Niisiis, kuidas sotsiaalne seotus väljendub soolestiku mikrobioomi koostises ja mitmekesisuses?

Pandeemia on meid õpetanud distantsi hoidma ja tekitanud ehk ka uusi harjumusi, mis füüsilisi kontakte vähendavad. Puudutuste vähesus mõjutab halvasti vaimset tervist, aga sellel on ka mõju ühele üliolulisele tervisetegijale - mikrobioomile.

Kasulikke mikroobe leidub rohkem seltsivamatel reesusmakaakidel

Juhtautor dr Katerina Johnson, Oxfordi ülikooli eksperimentaalpsühholoogia osakonna ja psühhiaatria osakonna teadur, ütles: «Näitame siin, et seltskondlikumatel ahvidel on suurem kasulike soolestikubakterite arvukus ja väiksem potentsiaalselt haigusi põhjustavate bakterite arvukus.»  Uuring on avaldatud ajakirjas Frontiers in Microbiology. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles