VIDEOD ⟩ WHO: e-sigaretid on kahjulikud

PM Tervis
Copy
E-sigarettide kasutamine ehk veipimine võib kujutada tervisele ohtu.
E-sigarettide kasutamine ehk veipimine võib kujutada tervisele ohtu. Foto: Shutterstock

Tubakatööstus turustab kuumutatud tubakatooteid (heated tobacco products–ingl.) ja elektroonilisi nikotiini kohaletoimetamise süsteeme (electronic nicotine delivery systems), sealhulgas elektroonilisi sigarette kui tavasigarettide vähem mürgiseid ja ohutumaid alternatiive. Tegelikult pole need tooted kahjutud, edastab Maailma terviseorganisatsioon (WHO) pressiteates.

Kristina Köhler, WHO esindaja Eestis ütleb: «Erinevatele uuringutele tuginedes teame, et kuumutatud tubakatoodete kasutajad võivad tegelikkuses puutuda kokku isegi kõrgemate toksiliste ainete tasemetega kui tavalise sigareti suitsetajad ning e-sigaretid ei sisalda küll tubakat, kuid neis on nii nikotiini, mis on tugevat sõltuvust tekitavat ainet, kui ka muid tervisele ohtlikke ja mürgiseid kemikaale.»

Tubakatööstus hägustab WHO hinnangul teadlikult nende toodete vahelisi piire selleks, et ajada inimesi segadusse ning normaliseerida kuumutatud tubakatoodete ja e-sigarettide kasutamist, eriti noorte seas. Seetõttu lõigi maailma terviseorganisatsioon videod, mis informeerivad inimesi nende konkreetsete toodete tervisekahjudest. Lisaks antakse neis näpunäiteid poliitika kujundajatele ja seaduse loojatele antud toodete reguleerimiseks.

Tubakatööstus külvab tahtlikult segadust 

Tööstuse tahtlik segaduse külvamine kuumutatud tubakatoodete ja elektrooniliste nikotiini kohaletoimetamise süsteemide, sealhulgas e-sigarettide osas, on tekitanud suuri raskusi nende toodete eristamisel nii üldsuse kui ka õigusloome ja järelevalve asutuste seas, edastab WHO.

Kuumutatud tubakatooted soojendavad tubakat, et tekitada aerosooli sisaldavat nikotiini ega ole niinimetatud veip-tooted, nagu tööstus neid sageli nimetab.

Elektroonilised nikotiini kohaletoimetamise süsteemid, sealhulgas e-sigaretid aga soojendavad vedelikku, mis sisaldab nikotiini, kuid ei sisalda tubakat. Elektroonilisi kohaletoimetamissüsteeme, mis ei sisalda nikotiini, nimetatakse elektroonilisteks mittenikotiini kohaletoimetamissüsteemideks (electronic non-nicotine delivery systems-ingl.).

Oluline on rõhutada, et kuumutatud tubakatooted on tubakatooted, mis tähendab, et nende kasutamisega kaasnevad erinevad terviseriskid. Sellest hoolimata, kui see on tööstusele kasulik, viitavad nad kuumutatud tubakatoodteele kui elektroonikatoodetele, mis on sarnased elektrooniliste nikotiini kohaletoimetamise süsteemidega, et pääseda leebemate regulatsioonidega.

Neis riikides, kus elektroonilised nikotiini kohaletoimetamise süsteemid, sealhulgas e-sigaretid, on aga keelatud, viitab tööstus kuumutatud tubakatoodetele kui tubakatoodetele, et pääseda müügikeelust ning müüa antud tooteid riigis edasi. Seega vajavad antud tooted selget eristamist, et tarbijad mõistaks nende kasutamisega seotud ohte ning seaduse loojad saaks luua ja kehtestada nende osas vajalikke regulatsioone.

Kaks hoopi tervisele ühekorraga

«Tihti kasutatakse e-sigarette sageli lisaks tavasigarettidele, mis tähendab, et e-sigarett mitte ei asenda tavasigaretti, vaid pigem asendab seda tubakavabas keskkonnas, kus e-sigarettide kasutamine pole vastupidiselt tavasigarettidele keelatud,» ütleb Köhler. Mõnes riigis tarvitab koguni 70% täiskasvanutest üheaegselt nii sigarette kui elektroonilisi nikotiini kohaletoimetamise süsteeme, sealhulgas e-sigarette. Teadusuuringutele tuginedes on aga teada, et mõlema toote üheaegne kasutamine võib olla kahjulikum kui ainult ühe toote tarbimine ning lisaks sellele säilib nikotiinisõltuvus ning võib suurenda hingamisteede haiguste risk.

Tugevad regulatsioonid on WHO hinnangul vajalikud, et takistada uudsete tubaka- ja nikotiinitoodete kasutamist noorte seas.

Elektrooniliste sigarettide kasutamine WHO Euroopa regiooni noorte seas kasvab alarmeeriva kiirusega. Aastate 2014 ja 2018 võrdluses kasvas e-sigarettide tarvitamise levimus Itaalia noorte seas 8,4%lt 17,5%ni ja Läti noore seas 2011 ja 2019 aastate võrdluses 9,1%lt 18%ni. Lisaks näitavad erinevate riikide, sealhulgas Eesti andmed, et e-sigaretid on 13–15-aastaste noorukite seas populaarsemad kui täiskasvanute seas.

E-sigaretid on lastele ja noorukitele aga eriti ohtlikud. Nikotiini kui väga tugeva sõltuvusaine tarbimisel noores eas võivad olla pikaajalised ja kahjustavad tagajärjed aju arengule. Nikotiini tarbival noorukil on raskem keskenduda, õppida, asju meelde jätta ja ennast kontrollida. Samuti võib see suurendada tulevikus teistest ainetest sõltuvusse jäämise riski.

E-sigarettide tarbimisel suureneb südame- ja kopsuhaiguste risk ning nikotiin on ohtlik ka rasedatele ja võib kahjustada loote arengut.

WHO loodud videod annavad lühiülevaate sellest, mida poliitikakujundajad ja regulatsioonide loojad ning kehtestajad saavad teha, et ohjeldada alarmeeriva kiirusega kasvavat tervisele kahjulike toodete kastumise trendi noorte seas.

Kooskõlas WHO tubakatarbimise piiramise juhistega sisaldavad need meetmed laiaulatuslikke sekkumisi alates maitsete keelamisest kuni antud toodete siseruumides kasutamise ja alaealistele müümise keelustamiseni.

Tubakatööstus väidab sageli, et kuumutatud tubakatooted ja elektroonilised nikotiini kohaletoimetamise süsteemid aitavad inimestel suitsetamisest loobuda, kuid tõendid selliste väidete esitamiseks on aga endiselt ebaveenvad. «Teadusuuringutele tuginedes on endiselt kõige tõhusam viis tubakast loobumiseks nikotiini asendusravi või nikotiinivaba ravi,» nendib Köhler. Ta rõhutab, et lisaks eelnevale on mureks see, et e-sigarettide kasutamine on tee tavapärase suitsetamise juurde. Nimelt leiti hiljutises ülemaailmses süstemaatilises ülevaates, et lapsed ja noorukid, kes kasutasid elektroonilisi nikotiini kohaletoimetamise süsteeme, sealhulgas e-sigarette, isegi eksperimentaalselt, kasutasid hiljem sigarette enam kui kaks korda tõenäolisemalt. Seega on nii kuumutatud tubakatoodete kui ka elektrooniliste nikotiini kohaletoimetamise süsteemide kasutamise alustamise vältimine ülioluline inimeste tervise ja heaolu kaitsmiseks nii uudsete toodete kui ka traditsioonilise suitsetamise eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles