Teadlased: tegelikku keha vanust ja haiguste riski näitab lihtne asi

PM Tervis
Copy
Lihasjõu säilitamine võib olla abiks haigustest hoidumisel.
Lihasjõu säilitamine võib olla abiks haigustest hoidumisel. Foto: Shutterstock

Igaüks vananeb erinevas tempos. Selle tõttu võib kahel 50-aastasel inimesel olla erinev bioloogiline vanus ja sellest lähtuvalt ka erinevad terviseprobleemid. Teadlaste sõnul annab bioloogilisest vanusest aimu haardejõud, kirjutab Medical Xpress.

Elustiilivalikud, näiteks toitumine, suitsetamine, aga ka haigused, aitavad kaasa keha oodatust kiiremale vananemisele. Teadlased on esimest korda avastanud, et lihasnõrkus, mida iseloomustab haardetugevus, on üldise tugevuse näitaja ja see on seotud kiirenenud bioloogilise vananemisega. Täpsemalt, mida nõrgem on haardetugevus, seda suurem on bioloogiline vanus, selgub ajakirjas Journal of Cachexia, Sarcopenia and Muscle avaldatud tulemustest.

Michigani meditsiinikeskuse teadlased uurisid 1274 keskealise ja vanema täiskasvanu bioloogilise vanuse ja haardetugevuse vahelist seost, kasutades kolme «vanusekiirenduskella», mis põhinevad DNA metülatsioonil – protsessil, mis tähistab molekulaarset biomarkerit ja laseb anda hinnangu vananemistempole. Niinimetatud vanusekiirenduskellad olid algselt välja töötatud erinevate uuringute põhjal, milles uuriti diabeeti, südame-veresoonkonnahaigusi, vähki, füüsilist puuet, Alzheimeri tõbe, põletikke ja varajast suremust.

Tulemused näitavad, et nii vanemate meeste kui naiste puhul seostus madalam haardetugevus kiirenenud bioloogilise vananemisega.

«Oleme teadnud, et lihasjõud on pikaealisuse prognoosija ja nõrkus on võimas haiguste ja suremuse prognoosija, kuid esimest korda oleme leidnud tugevaid tõendeid seose kohta lihasnõrkuse ja bioloogilise vanuse vahel,» ütles dr Mark Peterson, uuringu juhtivautor ja Michigani ülikooli füüsilise meditsiini ja taastusravi dotsent.

«See viitab sellele, et kui säilitate oma lihasjõu kogu eluea jooksul, võite olla rohkem kaitstud paljude vanusega seotud haiguste eest. Teame, et näiteks suitsetamine võib olla võimas haiguste ja suremuse prognoosija, kuid nüüd teame, et lihasnõrkus võib olla uus suitsetamine.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles