AVASTUS Rasvane toit võib põhjustada kroonilist valu

PM Tervis
Copy
Närvirakud
Närvirakud Foto: Shutterstock

Texase ülikooli teadlaste uus uuring hiirtega viitab sellele, et ka lühiajaline kõrge rasvasisaldusega toidu tarbimine võib olla seotud valutundega — isegi siis, kui puudub eelnev vigastus või haigusseisund, nagu rasvumine või diabeet.

Ajakirjas Scientific Reports avaldatud uuringus võrreldi kaheksanädalase erineva dieedi mõju kahes hiirterühmas. Üks rühm sai tavalist toitu, samas kui teist nuumati rasvarikka dieediga viisil, mis ei soodustanud rasvumise ega kõrge veresuhkru taseme teket, mis mõlemad võivad põhjustada diabeetilist neuropaatiat ja sellega seoses valu.

Uurijad leidsid, et kõrge rasvasisaldusega dieet kutsus esile hüperalgeetilise praimimise – neuroloogilise muutuse, mis kujutab endast üleminekut ägedalt valult kroonilisele – ja allodüüniat – valu, mis tuleneb stiimulitest, mis tavaliselt valu esile ei kutsu.

«See uuring näitab, et te ei vaja valu tekkeks rasvumist, diabeeti, te ei vaja üldse patoloogiat ega vigastust,» ütles neuroteaduste dotsent dr Michael Burton, uuringu peamine autor Medical Xpressis. «Piisab lühikese aja jooksul kõrge rasvasisaldusega toidu söömisest – dieedist, mis sarnaneb sellega, mida peaaegu kõik meist USA-s mingil hetkel sööme.»

Lääne toidud on rikkad rasvade, eriti küllastunud rasvade poolest, mis on osutunud oluliseks teguriks rasvumise, diabeedi ja kaasnevate haiguste epideemias. Inimestel, kes tarbivad suures koguses küllastunud rasvu (nt võid, juustu ja punast liha), on vereringes palju vabu rasvhappeid, mis omakorda kutsuvad esile süsteemse põletiku.

Teadlased tuvastasid, et teatud tüüpi rasvhape, mida nimetatakse palmitiinhappeks – kõige levinum loomades esinev küllastunud rasvhape – seondub teatud närviraku retseptoriga – protsess, mis põhjustab põletikku ja jäljendab neuronite vigastusi.

«Toidust saadavad metaboliidid (ainevahetussaadused–toim) põhjustavad põletikku enne, kui näeme patoloogiat,» ütles Burton. «Toitumine ise põhjustas närvirakkude vigastuse tunnuseid. Näeme, et mõjutatud on sensoorsed närvirakud – kuidas see juhtub? Avastasime, et kui võtta ära retseptor, millega palmitiinhape seondub, ei põhjusta see tundlikkust. See viitab sellele, et on olemas viis selle farmakoloogiliseks blokeerimiseks.»

«Üllatuslikult sai selgeks, et te ei vaja põhipatoloogiat ega rasvumist. Vaja oli lihtsalt dieeti,» ütles Burton. «See on esimene uuring, mis demonstreerib lühiaegse rasvasisaldusega dieedi mõju kroonilisele valule.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles