SÄÄSTURETSEPT ⟩ Mitu muna ja kui palju liha oleks mõistlik süüa nädalas?

PM Tervis
Copy
Kartulid ja munad on toitvad.
Kartulid ja munad on toitvad. Foto: Shutterstock

Tervise arengu instituudi (TAI) retseptivihikust «Mitmekesista oma toidulauda» leiab soodsaid tervislike toidukordade retsepte. Kuidas valmib maitsev kartuliroog kiludega?

Muna on suurepärane toiduaine, sisaldades hästi omastuvaid valke, vajalikke rasvu,  vitamiine ja mineraalaineid. Mitmekesise toitumise seisukohalt oleks nädalas hea süüa keskmiselt neli kanamuna, nenditakse retseptivihikus.

Värske kala ja kalatooted on vahel kallid ja nende töötlemine vajab oskusi ja aega. Kui selleks puudub võimalus, siis saab edukalt kasutada ka kalakonserve, mis on soodsama hinnaga ja juba töödeldud kujul. Küll aga tuleks tähelepanu pöörata töödeldud kalatoodete soolasisaldusele.

Liha kipume Eestis sööma rohkem, kui on toitumissoovitustes ette nähtud. Soovituste kohaselt võiks nädalas söödava liha kogus olla maksimaalselt 150 grammi kuumtöödeldud sea- või veiseliha ning umbes 400 grammi kuumtöödeldud kana- või kalkuniliha.

Konserveeritud kiludega täidetud kartulid (neljale)

  • 8 suurt (1000 g) kartulit
  • 3 spl (40 g) õli
  • 1 konserv (240 g) kilu tomatis
  • 200 g juustu (võib olla valmis riivjuustuna)
  1. Koori ja lõika suured kartulid pooleks. Aseta need potti, vala üle keeva veega, nii et kartulid oleksid kaetud, ja keeda umbes kümme minutit.
  2. Pane kartulid jahtuma. Kui kartulid on jahtunud, tee teelusikaga kartulisse süvendid.
  3. Aseta kartulid ahjuplaadile ja määri õliga.
  4. Süvendist välja võetud kartulimass ja kilukonserv purusta kahvliga ning täida saadud seguga kartulites olevad süvendid.
  5. Puista peale riivjuust või eelnevalt riivitud juust.
  6. Küpseta 160 °C ahjus 40 minutit.
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles