AVASTUS ⟩ Õige õhuniiskuse tase ruumis aitab teha koroonale tuule alla

PM Tervis
Copy
Vähene õhuniiskus tuleb päevakorda radiaatoritega ruumides.
Vähene õhuniiskus tuleb päevakorda radiaatoritega ruumides. Foto: 2 × Shutterstock

Siseruumide ventilatsioon on koroonaviiruse leviku vähendamise üheks võtmeteguriks. Nüüd ilmnes Massachusettsi tehnoloogiainstituudi (MIT) teadlaste uuringus, et siseruumide suhteline õhuniiskus võib samuti mõjutada viiruse levikut, vahendab Medical Xpress.

Suhteline õhuniiskus on õhuniiskuse kogus võrreldes koguniiskusega, mida õhk suudab teatud temperatuuril hoida enne küllastumist ja kondensaadi moodustumist.

Ajakirjas Journal of the Royal Society Interface ilmunud uuringus teatas MIT-i meeskond, et siseruumide suhtelise õhuniiskuse hoidmine vahemikus 40–60 protsenti on seotud väiksema Covid-19 nakkuste ja surmajuhtumite määraga. Sisetingimused väljaspool seda vahemikku olid seotud Covid-19 halvemate tulemustega. Enamiku inimeste jaoks on mugav suhteline õhuniiskus 30–50 protsenti. Lennuki salongi suhteline õhuniiskus on umbes 20 protsenti.

Tulemused põhinevad meeskonna Covid-19 andmete analüüsil, mis on kombineeritud 121 riigi meteoroloogilistest mõõtmistest ajavahemikus 2020. aasta jaanuar kuni august. Uuring viitab tugevale seosele piirkondlike puhangute ja siseruumide suhtelise õhuniiskuse vahel.

Üldiselt leidsid teadlased, et kui piirkonnas esines Covid-19 juhtude ja surmade sagenemist, oli hinnanguline siseruumide suhteline õhuniiskus selles piirkonnas keskmiselt madalam kui 40 protsenti või kõrgem kui 60 protsenti, olenemata aastaajast. Peaaegu kõigis uuringus osalenud piirkondades esines vähem Covid-19 juhtumeid ja surmajuhtumeid perioodidel, mil hinnanguline siseruumide suhteline õhuniiskus oli 40–60 protsendi vahel.

«Sellel vahepealsel siseruumide suhtelisel õhuniiskusel on potentsiaalselt kaitsev toime,» ütles juhtivautor dr Connor Verheyen.

«Siseruumide ventilatsioon on endiselt kriitiline,» ütleb kaasautor, dotsent Lydia Bourouiba. «Siiski leiame, et siseruumide suhtelise õhuniiskuse säilitamine selles magusas kohas – 40–60 protsenti – on seotud Covid-19 juhtude ja surmajuhtumite vähenemisega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles