Arst annab nõu: kuidas jalgade turseid ennetada ja ravida?

PM Tervis
Copy
Turses jalad on ebameeldiv probleem.
Turses jalad on ebameeldiv probleem. Foto: Shutterstock

Dr Sergey Saadi annab leheküljel virtuaalkliinik.ee nõu, kuidas jalgade turseid ennetada ja ravida. 

1. Võimalusel tuleks rohkem liikuda, kui see ei ole arsti poolt keelatud. Ka jalgade harjutused ja püsti tõusmine lennureisi ajal on väga kasulik.

2. Tuleks kasutada kompressioonteraapiat (survesukad, sokid jm kompressioonpesu), mis aitavad säilitada normaalset rõhku jalgade veenides ja aidata veeniklappe verd piisava jõuga alt üles pumbata. Seda võimalust võib kasutada nii tavaelus kui ka lennureiside ajal.

3. Tervislik on tarbida rohkem vedelikku, kui see ei ole vastuolus arsti soovitustega. Rohke suhkruvaba vedeliku tarbimine enne lennureisi ja reisi ajal on kindlasti üks väärt soovitus.

4. Vastavalt vajadusele võib arst määrata spetsiaalseid ravimeid, mis ajavad vett organismist välja (nn diureetikumid), mis võivad aidata vähendada turseid, või muid ravimeid (aineid), mis näiteks stimuleerivad veeniklappide tööd (nn venotoonikumid nagu diosmiin, hesperidiin), põletikuvastase toimega ravimeid (diklofenak, meloksikaam), spetsiaalseid ravimeid südamepuudulikkuse, neeruhaiguse või muu tervisehäire raviks.

5. Lümfödeemi puhul kasutatakse spetsiaalset massaaži.

6. Kirurgilistest meetmetest kasutatakse skleroteraapiat ja angioplastikat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles