USA-s möllavad kaks uut koroonavarianti

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus. Illustratsioon.
Koroonaviirus. Illustratsioon. Foto: Shutterstock

Kaks uut omikrontüve alamvarianti on USA-s levimuselt seni domineerivast BA.5-st mööda läinud, vahendab NBC News.

BA.5 sai USA-s domineerivaks juulis ja moodustas seejärel järjekindlalt suurema osa uutest Covid-nakkustest kuni eelmise nädalani.

Kuid eelmisel reedel avaldatud USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse andmed näitasid, et uued alamvariandid BQ.1.1 ja BQ.1 on võimust võtnud. Need kaks moodustavad kokku umbes 44 protsenti uutest Covid-nakkustest, samas kui BA.5 moodustab vaid 30 protsenti.

«BA.5 levimus väheneb sisuliselt kiiresti, tõenäoliselt varsti kaob,» ütles Bostonis asuva Beth Israel meditsiinikeskuse viroloogia- ja vaktsiiniuuringute keskuse direktor dr Dan Barouch.

BQ.1.1 ja BQ.1 juhtude arv kasvab ka Ühendkuningriigis ja mujal Euroopas. Need kaks alavarianti moodustasid 17.–30. oktoobrini Euroopa Liidus ligikaudu 18 protsenti uutest nakatumistest ja nende osakaal tõuseb prognooside kohaselt sel või järgmisel kuul üle 50 protsendi.

Mõlemat alamvarianti peetakse BA.5 perekonna osaks – need on BA.5-st arenenud alamliinid. Kuid esialgsed andmed näitavad, et need suudavad paremini vältida nii vaktsineerimise kui omikronist põhjustatud haiguse põdemise läbi tekkinud immuunsust. See võib anda nendele alamvariantidele suurema ülekandevõime, mis võib sel talvel põhjustada juhtumite arvu tõusu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles