AVASTUS ⟩ Üllatav tegur võib põhjustada kõrget vererõhku juba noores eas

PM Tervis
Copy
Õhusaaste on ohuks juba noorte inimeste südametervisele.
Õhusaaste on ohuks juba noorte inimeste südametervisele. Foto: Shutterstock

Uue uuringu kohaselt võib pikaajaline kokkupuude õhusaastega suurendada juba teismelistel kõrge vererõhu tekkeriski, vahendab Medical Xpress.

Londoni King's College'i teadlaste hiljuti ajakirjas Current Problems in Cardiology avaldatud ülevaates vaadeldi kaheksat uuringut, milles osales 15 000 noorukit – vähemalt 12-aastaseid lapsi. Neist viis uuringut viidi läbi Euroopas, samas kui varasemad ülevaated on hõlmanud palju Hiinas tehtud uuringuid, kus saastetase on kõrgem.

Kõrge vererõhk lapsepõlves ja noorukieas on täiskasvanueas hüpertensiooni ja muude südamehaiguste riskitegur.

Analüüsis leiti, et 12-aastastel ja vanematel noorukitel on kõrgem diastoolne vererõhk, kui neil on pikaajaline kokkupuude õhusaaste peenosakestega (PM2.5 ja PM10). Tahked osakesed väljutatakse näiteks autode heitgaasiga või tööstuses kasutatava materjali töötlemisel või põlemisel.

Õhusaaste mõju südamehaigustele ja insultide esinemissagedusele on täiskasvanute hulgas hästi dokumenteeritud, kuid lastel tehtud uuringud pole näidanud seni ühtlasi tulemusi. Kuigi eelnevate uuringute kvaliteet oli madal, näitab käesolev ülevaade märkimisväärset seost õhusaaste ja noorukite vererõhu tõusu vahel. See toetab varasemaid tõendeid saaste mõju kohta ülekaaluliste või rasvunud noorukite vererõhule. Ülevaates uuriti ka lühiajalist kokkupuudet reostusega ja selle mõju, kuid seost ei leitud.

«Keskkonnareostuse vähendamine on kiireloomuline rahvatervise prioriteet, et kaitsta meie laste tulevikku,» ütles uuringu peamine autor, professor Seeromanie Harding.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles