ME SAAME HAKKAMA ⟩ Kui armastajatest saavad eemaldujad

Kätlin Konstabel
, psühholoog ja pereterapeut
Copy
Paarisuhtes emotsionaalselt eemaldunud on sageli oma mõtetes, unistavad muust elust.
Paarisuhtes emotsionaalselt eemaldunud on sageli oma mõtetes, unistavad muust elust. Foto: Shutterstock

Vaikne loobumine – quiet quitting – on sõnaühend, mis 2022. aastal on inimeste töökäitumise üht eripära kirjeldades popiks muutunud. Vahel kohtab seda tähistamas positiivset mõtteviisi ja käitumist, et kui tööaeg läbi, siis enam ülemuse telefonikõnet vastu võtma ja tööasju kodus lõpetama ka ei pea – töö ja eraelu piirid on paigas. Ja et koroonaaeg koos kaugtöö kohustusega aitas neid piire meelde tuletada.

Sagedamini aga räägitakse selles seoses nähtusest, kus töötaja annab töökohas endast vaid miinimumpanuse. Teeb ära absoluutselt hädapärase, nii et keegi vallandada ei saa, aga ei enamat. Et selline käitumine organisatsioonile kasu asemel kahju toob, on ilmne.

Vaiksest loobumisest või eemaldumisest peaksime vähemalt sama murelikult rääkima aga ka kõige lähedasemate suhetega seoses. Muu hulgas mõtiskledes, et mis on siis see miinimum ja mis maksimum, mida näiteks paarisuhtes olles peaks tegema. Kui töökäitumise tähenduses on vaikse loobumise jutul juures küsimus, mida saab teha organisatsioon ja juhtkond, et töötajal mõnusam oleks, siis paarisuhtes on ju kaks võrdset inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles