Immuunsust turgutavad vitamiinid ja tiir õues

Tiiu Liebert
, TTÜ emeriitdotsent
Copy
D-vitamiini on vaja kaltsiumi ja fosfori paremaks omastamiseks, vere hüübimise ja südametegevuse töö toetamiseks ning infektsiooni- ja diabeediriski vähendamiseks.
D-vitamiini on vaja kaltsiumi ja fosfori paremaks omastamiseks, vere hüübimise ja südametegevuse töö toetamiseks ning infektsiooni- ja diabeediriski vähendamiseks. Foto: Shutterstock

Viirushaiguste hooajal on immuunsüsteemi heas töökorras hoidmiseks olulised nii piisav kehaline koormus kui mitmekesine toitumine. Milline roll on aga vitamiinidel?

Harvardi meditsiinikooli teadlased on soovitanud immuunsüsteemi tugevdamiseks tund päevas jalutada. Käies kiireneb vereringe, ajju jõuab hapnikurikast verd, alaneb veresuhkru sisaldus, tuju tõuseb ja stress väheneb. Stressihormoonid, näiteks kortisool, võivad kahjustada immuunfunktsiooni ning muuta inimesi hingamisteede haigustele vastuvõtlikumaks.

Jalutuskäik parandab ka und, mille puudus mõjutab immuunsüsteemi. Uuringud näitavad, et suurema tõenäosusega haigestuvad inimesed, kes ei saa kvaliteetset und või ei maga piisavalt. Unepuudus võib mõjutada sedagi, kui kiiresti pärast haigestumist taastute.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles