Tableti võtmise järel ei tasu lamada sellel küljel

PM Tervis
Copy
Poolitada võib ainult neid tablette, mille peal on poolitusjoon.
Poolitada võib ainult neid tablette, mille peal on poolitusjoon. Foto: Shutterstock

Tegurid, näiteks maosisu või seedetrakti liikumine, mõjutavad tablettides sisalduvate toimeainete imendumist. Selgub aga, et rolli mängib ka kehaasend, vahendab Med24.

Duke on arvutisimulatsioon 34-aastasest anatoomiliselt normaalsest mehest, mille on loonud Šveitsis baseeruv mittetulundusühing IT'IS Foundation. Seedeprotsesside uurimiseks loodi Duke`i jaoks Johns Hopkinsi meditsiinikoolis arvutimudel nimega «StomachSim», mida kallutati simulatsioonides erinevatesse kehaasenditesse.

Simulatsioonides määras kehaasend isegi 83 protsenti sellest, kui kiiresti jõuab tablett soolestikku. Kõige tõhusam kehaasend oli paremale kallutatuna, samas kui vasakule poole kaldus asend takistas tabletil mao alumisse osasse jõudmist ja seega ei pääsenud lahustunud tablett hästi kaksteistsõrmiksoolde. Paremale kallutades jõudis tableti sisu peensoolde 13 minutit varem kui niisama püstiasendis: püstiasendis 23 minutiga ja paremale kallutades 10 minutiga. Vasakule kallutades läks tabletil maost edasi jõudmiseks aega isegi 100 minutit. 

Sellistest uuringutest võivad kasu saada eri patsientide grupid: eakad, kes võtavad palju ravimeid, neelamisraskustega patsiendid ning voodipatsiendid. 

Uuring avaldati ajakirjas Physics of Fluids.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles