Inimestel, kes tarbivad regulaarselt madala toiteväärtusega söögipoolist, milles pole eriti kiudaineid, valku, kasulikke rasvhappeid, polüsahhariide ehk liitsuhkruid, tekib vähk suurema tõenäosusega.
Need toidud suurendavad vähiriski
Suurde uuringusse oli kaasatud 471 495 inimest, kellest vähi diagnoosiga oli 49 794, vahendab Medical News Today.
Osalised jagasid infot oma toitumisharjumuste kohta, millest lähtunud analüüsis selgus, et regulaarne madala toiteväärtusega toidu tarbimine seostus kõrgema riskiga haigestuda vähki — eelkõige just soole- ja maovähki. Meeste puhul oli tõusnud ka kopsuvähki haigestumise tõenäosus.
Uuringu autorid panevad südamele, et rohkem pöörataks tähelepanu toidukaupade siltide lugemisele, et tuvastada toitainete sisaldus.
Toitainetevaesed toidud on näiteks krõpsud, paljud maiustused ja muud ülitöödeldud valmistoidud, näiteks pitsad, vorstikesed.