Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Liigne rasv põhjustab probleemi nii maksas kui kopsudes

Copy
Viimastel aastatel on ka Euroopa kardioloogide liidu juhistes tõstatunud üha teravama teemana õhusaaste mõju südame-veresoonkonnahaiguste riskile.
Viimastel aastatel on ka Euroopa kardioloogide liidu juhistes tõstatunud üha teravama teemana õhusaaste mõju südame-veresoonkonnahaiguste riskile. Foto: Shutterstock

Maailma terviseorganisatsioon (WHO) defineerib rasvumist kui kehasse liigse rasva kogunemist, mis ohustab tervislikku elu. Mida teevad aga halvad toitumisharjumused organite hea toimimise aluseks olevate veresoontega?

Viimase paarikümne aasta jooksul on rasvunute hulk maailmas järk-järgult suurenenud – 650 miljonit täiskasvanut on klassifitseeritud rasvunuks ja see on nüüd üks peamisi põhjuseid raskete haiguste taga, vahendab Medical Xpress.

Leipzigi ülikooli arstiteaduskonna teadlased uurisid koos Helmholtzi ainevahetuse, rasvumise ja veresoonkonna uuringute instituudi (HI-MAG) kolleegidega, kuidas rasvumine mõjutab veresoonte struktuuri molekulaarsel tasemel.

Meeskonna uurimus, mis on avaldatud ajakirjas Nature Metabolism, illustreerib, et ainevahetushaigused mõjutavad erinevaid organeid ainulaadsel viisil. Näiteks maksa ja rasvkoe veresooned on kimpus liigsete rasvade töötlemisega, neerude veresoontes tekib ainevahetuslik düsfunktsioon, kopsuveresooned muutuvad tugevalt põletikuliseks ja vere transport läbi ajuveresoonte muutub puudulikuks.

«Kuna veresoonte düsfunktsioon põhjustab kõiki peamisi patoloogiaid alates südamepuudulikkusest kuni ateroskleroosi ja neurodegeneratsioonini, näitavad meie uuringud, kuidas halvad toitumisharjumused soodustavad molekulaarselt erinevate haiguste teket,» selgitas dr Olga Bondareva, uuringu peamine autor.

«Soovime selgitada rasvumise molekulaarseid mehhanisme, et saaksime tulevikus pakkuda patsientidele kohandatud ravimeetodeid,» lisab HI-MAGi direktor professor Matthias Blüher.

Seejärel tahtsid teadlased näha, kas tervislik toitumine võib vähendada halva toitumise põhjustatud ebasoodsaid molekulaarseid tunnuseid. Tulemustest nähtus, et tervislik toitumine võib tõepoolest parandada veresoonte molekulaarset tervist, kuigi ainult osaliselt. Näiteks maksa veresooned taastusid peaaegu täielikult, kuid neerude veresooned säilitasid haiguse tunnused, hoolimata tervislikust toitumisest ja olulisest kaalukaotusest. See tähendab, et mõnes organis võib veresoontel tekkida metaboolse haigusega kohastunud «mälu», mida on raske tagasi pöörata.

Märksõnad

Tagasi üles