TERVISEPORTAALI KATSE ⟩ Mobiilirakendus, mis ütleb kui heas vormis sa oled (1)

Ly-Marleen Tamme
, Terviseportaali reporter
Copy
Activate Health rakendus näitab kasutajale tema peamiseid tervisenäitajaid.
Activate Health rakendus näitab kasutajale tema peamiseid tervisenäitajaid. Foto: Postimehe terviseportaal

Võimalus mõõta vöökoha ümbermõõtu ilma mõõdulindita ja puhkepulssi ilma pulsikellata kõlab väga mugavalt. Eesti tervisetehnoloogia ettevõte Activate Health pakub lihtsat võimalust saada minutitega ülevaade põhilistest tervisenäitajatest. Kõik, mida vaja, on töötava kaameraga nutitelefon.

Selleks, et saada teada, kui täpsed on rakenduse mõõtetulemused, võrdlesin neid enda mõõdetud tulemustega. Kasutasin mõõdulinti, vererõhuaparaati ja nutikella.

Rakendus pakub näo ja keha skaneeringut, mõlema jaoks on vaja teha pilt. Näo skaneerimise jaoks palub rakendus teha ühe pildi ning keha analüüsimiseks kaks pilti - eestvaates ja külgvaates.

Terve keha skaneeringust saab teda, kui suur on kehamassiindeks ja rasvaprotsent. Lisaks mõõdab rakendus reie, puusa, rindkere ja vöökoha ümbermõõdu ning samuti talje ja puusade ning talje ja pikkuse suhte.

Näo skaneerimine annab infot selle kohta, milline on südame löögisagedus, südame löögisageduse varieeruvus, südame töökoormus, vaskulaarne maht, hingamissagedus ja ennustuslik vererõhk.

Jätsin katsest välja südame löögisageduse varieeruvuse, südame töökoormuse, vaskulaarse mahu, rasvaprotsendi ja hingamissageduse näitajate võrdlemise, sest neid ise teiste vahenditega kodustes tingimustes mõõta oleks keeruline

Kumb on täpsem?

Näo skaneering näitas, et tol hetkel oli pulss 89 lööki minutis. Võrdlesin seda nutikella ja vererõhuaparaadi näitudega, need olid vastavalt 86 ja 87.

Kõige rohkem erines vererõhk. Mobiilirakenduse näit oli 112/74 mmHg, kuid vererõhuaparaat näitas 130/80 mmHg.

Keha skaneeringu tulemused olid üsna täpsed. Ümbermõõtude puhul jäi erinevus 2-3 cm vahele (va reie ümbermõõt). Kehakaalu ja pikkuse suhet oskas rakendus hinnata suurepäraselt, need tulemused olid täpselt samad. 

Tervisenäitajate võrdlus.
Tervisenäitajate võrdlus. Foto: Postimehe terviseportaal

Kust võivad tekkida erinevused? Olenemata sellest, et rakendus palub valida taust, millele kõrvalisi objekte ei jääks, võis see olla üks mõjutajatest. Tulemusi võisid muuta ka valgustus või riided. Täpsema tulemuse saavutamiseks soovitatakse teha vähemalt kolm mõõtmist, mille kaudu algoritm õpib täpsemat hinnangut andma. Positiivne oli ka see, et rakendus talletab skaneeringute tulemusi ja näiteks kaalualandamise teekonnal oleks see hea abimees progressi jälgimisel.

Kokkuvõtteks võib öelda, et nutiajastu tervisearendused teevad elu mitu korda lihtsamaks. Võib arvata, et selline ongi tulevikutehnoloogia, mis annab nii inimesele endale kui ka perearstile põhjaliku ülevaate pikema perioodi tervisenäitajatest. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles