Uute domineerivate koroonatüvede kohta tehti oluline avastus

PM Tervis
Copy
Koroonaviirus
Koroonaviirus Foto: Shutterstock

Kolm praegu ringlevat SARS-CoV-2 omikroni alamvarianti – sealhulgas kaks, mis moodustavad peaaegu poole Covid-19 nakkustest USA-s – väldivad paremini vaktsiinide ja infektsioonide tekitatud neutraliseerivaid antikehi kui omikroni varasemad versioonid, ilmnes ajakirjas Cell Host & Microbe avaldatud uurimuses.

Teadlased testisid mitmete ringluses olevate koroonavariantide vastu vereseerumi proovides olevaid neutraliseerivaid antikehi, mis võetud vaktsineeritud ja tõhustusdoosi saanud või hiljuti nakatunud tervishoiutöötajatelt. Kolm omikrontüve alavarianti paistsid silma võime poolest antikehade immuunvastusest hoiduda: BQ.1, BQ.1.1 ja BA.2.75.2.

BQ.1 ja BQ.1.1 on muutunud USA-s hiljaaegu domineerivaks – kumbki moodustab praegu umbes veerandi praegustest nakkustest. Tüved on ringluses ka Eestis.

«Reisides ja pühade ajal kogunedes on oluline olla teadlik sellest, et SARS-CoV-2 variandid arenevad jätkuvalt,» ütles Shan-Lu Liu, uuringu vanemautor ja viroloogiaprofessor Ohio riikliku ülikooli teates. «Kui teid vaktsineeriti esimese revaktsineerimise ajal rohkem kui kuus kuud tagasi, võiksite kaaluda teise tõhustusdoosi tegemist, sest ühest revaktsineerimisest pärinevate antikehade hulk on nüüd tõenäoliselt liiga madal, et olla kaitsev.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles