Borrelioosi sümptom, mis jääb sageli tähelepanuta

PM Tervis
Copy
Peavalu võivad põhjustada väga erinevad asjad, sealhulgas vedelikupuudus ja kehvveresus.
Peavalu võivad põhjustada väga erinevad asjad, sealhulgas vedelikupuudus ja kehvveresus. Foto: Shutterstock

Kuigi iseloomulik punane laik puugihammustuse ümber on kõige levinum borrelioosi tunnusmärk, ei teki see alati. 

Puukborrelioos on bakteriaalne infektsioon, mis kandub inimestele edasi nakatunud puukidega. Portaal Express kirjutab, et haigusest võib anda märku ka peavalu. Kuna see on levinud kaebus ka muude terviseprobleemide puhul, ei seostata seda tihti borrelioosiga.

Nakatumisest annab tihti märku sõõrikujuline lööve ümber hammustuskoha, mis tekib 3–30 päeva peale hammustust. Siiski ei leita sageli borrelioosibakterit verest õigel ajal, sest haigust ei osata kahtlustada. Diagnoosi panemiseks tuleb võtta arvesse ka teisi haigussümptomeid. Kõige levinumad neist on väsimus, liigesevalu, peavalu, südame pekslemine, mälukaotus, vaimne segadus, ärevus ja depressioon. Kuna need ilmingud võivad viidata ka teistele haigustele, siis ongi puukborrelioosi diagnoosimine sageli keeruline.

Borrelioosile võib viidata ka kaela kangus või valu, peavalu ja silmade valgustundlikkus. Mõned kogevad haiguse varases staadiumis ka gripilaadseid sümptomeid. Seega tuleks tähelepanelik olla, kui pärast puugihammustust tekib väsimus, lihasvalu, liigesevalu, palavik ja külmavärinad.

Kui puukborrelioos jääb diagnoosimata, võib haigus muutuda krooniliseks ja tekitada pikaajalisi kaebusi. Borrelioosikliiniku asutaja dr Joshua Berkowitz juhtis tähelepanu sellele, et paljud perearstid ei mõista borrelioosi tõsidust ning seda, kui krooniliseks võib haigus muutuda. Paljud patsiendid on olnud haiged aastaid, ilma, et arstid oleks tõve põhjust leidnud. 

Kui pärast puugihammustust tekivad ülalmainitud sümptomid, tuleks pöörduda perearsti poole. Isegi, kui ei ole puugihammustust märganud, tasub arstile mainida, kui oled hiljuti veetnud aega looduses ning võisid kokku puutuda puugiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles