4 kodust nippi, millega leevendada kurguvalu

PM Tervis
Copy
Tee pole ainus jook, mis kurguvalu vastu aitab.
Tee pole ainus jook, mis kurguvalu vastu aitab. Foto: Pexels

Kurguvalu teeb hingamise, neelamise ja rääkimise raskeks, põhjustades palju ebameeldivust. Kui kurk muutub tundlikuks, on see märguanne, et organismi on pääsenud viirus, mille vastu peame asuma võitlusse.

Viirus tekitab kehas põletikku ning kui tegu on ülemiste hingamisteede nakkusega, saab sellest mõjutatud eelkõige kurk. Enamasti möödub see tõbi nädalaga, ent õnneks aitavad valu ja ebamugavust leevendada nii ravimid kui ka kodused looduslikud nipid.

Independent pakub välja neli nõuannet kurguvalu leevendamiseks vahenditega, mis tihtipeale igaühel kodus olemas on.

Mesi. Imeliselt magus mesi on teada-tuntud kurguvalu leevendaja, kuna sel on antibakteriaalsed omadused, mis vähendavad põletikku. Kuna mesi on kleepuva koostisega, jääb osa sellest ka kurgu limaskestadele pidama ning leevendab edaspidigi ebameeldivust, mis tekib muidu näiteks neelamisel või köhatamisel.

Soolavesi. See pole nii maitsev lahendus kui meega maiustamine, kuid ka soolaveega kuristamine aitab vähendada kurgus olevate kudede turset ning hävitada baktereid, mis seal põletikku põhjustavad. Piisab, kui segad kokku klaasitäie leiget vett poole teelusikatäie soolaga ning kuristad minuti või kaks, ilma soolavett neelamata.

Kummelitee. See mõjub hästi näiteks seedimisele, ent uuringutes on leitud ka kummeli põletikuvastane efekt, mis tähendab, et see on hea abiline kurguvalu leevendamisel. Kummelile omistatakse ka antioksüdantseid omadusi, mis tähendab, et kui tunned haigust ligi hiilivat, võib kummelitee joomine selle raskusastet või kestust pisut vähendada. Kummelitee on hea variant ka seetõttu, et ei sisalda kofeiini, mistõttu saad seda juua isegi enne uinumist.

Soe sidrunivesi. Sellest võib olla kasu viirushaiguse sümptomite leevendamisel. Nimelt peetakse sidrunit antibakteriaalseks, aidates ohjata organismis bakterite paljunemist. Sidrun ja teised tsitruselised sisaldavad C-vitamiini, mille manustamine samuti organismi turgutab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles