Teadlased avastasid põhjuse Covid-19 raske põdemise taga

PM Tervis
Copy
Veresoone sein.
Veresoone sein. Foto: Shutterstock

Brasiilia São Paulo ülikooli (USP) teadlased tuvastasid, et raskekujulise Covid-19 põdemisega seostub immuunsüsteemi olulise «signaaltee» tasakaalust väljas seisund. Avastus aitab molekulaarsel tasandil selgitada, miks osal SARS-CoV-2ga nakatunud inimestest tekib potentsiaalselt surmav süsteemne põletik. Samuti sillutab see teed spetsiifilisemate ravimeetodite väljatöötamisele, vahendab Medical Xpress.

Teadlased tuvastasid immuunsüsteemi düsregulatsiooni, mida vahendas ATP (adenosiintrifosfaat), mis on rakuprotsesside üks peamisi energiaallikaid. Covid-19 raskelt põdevatel patsientidel oli kõrgem ATP tase veres ja madalam adenosiini tase, mis peaks suurenema, kui ATP töödeldakse ümber energia tootmiseks.

«Immuunsüsteem koosneb mitmest signaaliülekandest, mis annavad hoiatusi vastuseks näiteks patogeeni sissetungile. Üks hõlmab ATPd, mis käivitab kaitserakkudes põletikuliste ainete vabanemise, et rünnata sissetungijat. Immuunsüsteemil on ka kontrollmehhanismid, et takistada liigse põletiku teket, kuid kui see viga ATPs (selle ainevahetusprotsessis) ilmneb, põhjustab see immuunvastuse tohutut tasakaalustamatust ja süsteemseid düsfunktsioone,» ütles USP meditsiinikooli professor ja artikli üks autoritest Maria Notomi Sato.

Artikli kohaselt põhjustab ainevahetuslikult ümbertöötlemata ATP hulga suurenemine põletikueelset seisundit ja vallandab potentsiaalselt surmaga lõppeva süsteemse põletiku, mida nimetatakse tsütokiinide tormiks. «Uuring osutas signaalisüsteemi tasakaalustamatusele ja nende komponentide regulatsioonihäiretele, mis on süsteemsel tasandil veel üks tegur, mis kahjustab raskelt haigete Covid-19 patsientide elundeid,» ütles Sato.

Uuring avaldati ajakirjas Frontiers in Immunology.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles