Selgus, millise kaitse annab omikroni vastu suunatud tõhustusdoos

PM Tervis
Copy
Omikrontüvi on praegu domineeriv.
Omikrontüvi on praegu domineeriv. Foto: Shutterstock

Uudsed Covid-19 tõhustusdoosid, mis on peenhäälestatud võitlema omikrontüvega, pakuvad infektsioonide eest teatavat kaitset, selgus esimesest uuringust, milles vaadeldi, kuidas tõhustusdoosid argises keskkonnas toimivad. Teadlaste sõnul ei ole aga kaitse nii kõrge kui algse vaktsiini puhul varasemate koroonaviiruse variantide vastu, vahendab CNN.

Riikliku allergia- ja nakkushaiguste instituudi direktor dr Anthony Fauci nimetas uusi andmeid «tõesti päris headeks».

«Palun tehke enda ja oma pere turvalisuse huvides uuendatud Covid-19 vaktsineerimine niipea, kui teil on õigus ennast, oma perekonda ja kogukonda kaitsta,» ütles Fauci Valges Majas toimunud briifingul.

USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse uues uuringus leiti, et uuendatud tõhustusdoosid kaitsevad sümptomaatilise infektsiooni eest vahemikus 40–60 protsenti, mis tähendab, et isegi siis, kui vaktsiinikaitse on kõige tugevam, võivad inimesed umbes kuu aega pärast vaktsineerimist siiski olla läbimurdeinfektsioonide suhtes haavatavad.

Uue uuringu autorid väidavad, et inimesed peaksid mõistma, et Covid-19 vaktsiinid ei kaitse enam läbimurdeinfektsioonide eest 90 protsendise või suurema tõenäosusega, nagu see oli nende esmakordsel kasutuselevõtul 2020. aastal.

Delta-eelsel ajal oli vaktsiinkaitse 90-100 protsenti, aga deltatüve tulekuga langes see 70 protsendi kanti ja omikroni puhul veelgi madalamale, 50 protsendi juurde, selgitas USA haiguste kontrolli ja tõrje keskuse epidemioloog dr Ruth Link-Gelles.

Weill Cornell meditsiinikeskuse immunoloog ja mikrobioloog John Moore ütles, et uued tõhustusdoosid vähendavad tõenäoliselt haigestumise riski umbes 50 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles