AVASTUS ⟩ Üllatav harjumus põhjustab hambaauke (1)

PM Tervis
Copy
Millises seisus on igemed?
Millises seisus on igemed? Foto: Shutterstock

Veipimise ehk e-sigarettide kasutamise harjumus võib lõppeda hammaste surnuaia tekke ja sagedasema hambaarsti külastamisega, vahendab Medical Xpress.

Tuftsi ülikooli hambaarstiteaduse kooli õppejõudude uuringud näitasid, et patsientidel, kes väitsid, et kasutasid veipimisseadmeid, on suurem risk hambaaukude tekkeks.

Mõned uuringud on näidanud seoseid e-sigareti kasutamise ja igemehaiguste riski suurenemise ning ka hambaemaili ehk selle väliskesta kahjustuste vahel. Kuid ka hambaarstid on seni suhteliselt vähe rõhku pööranud e-sigareti kasutamisele ja suu üldtervisele – hambaaugud võivad olla põhjustatava kahju väike osa, ütleb Karina Irusa, hambaarst ja uuringu juhtivautor.

Üks põhjus, miks e-sigareti kasutamine võib kaasa aidata suuremale hambaaukude tekkeriskile, on aurustuva vedeliku suhkrusisaldus ja viskoossus, soodustades sisse hingates selle hammaste külge kleepumist. On ka näidatud, et aerosoolid muudavad suu mikrobioomi, muutes selle hammaste lagunemist põhjustavate bakterite jaoks külalislahkemaks.

Samuti on täheldatud, et veipimine näib soodustavat lagunemist piirkondades, kus seda tavaliselt ei esine – näiteks esihammaste alumised servad.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles