Kodeiini sisaldavad ravimid muutuvad peagi retseptiravimiks

BNS
Copy
Kodeiinisisaldusega ravimid on peagi saadaval vaid retseptiga.
Kodeiinisisaldusega ravimid on peagi saadaval vaid retseptiga. Foto: Marko Saarm

Alates 1. jaanuarist 2023 muutuvad kodeiini sisaldavad ravimid retseptiravimiteks.

Retseptiravimiks muutmise põhjuseks on nende ravimite väär- ja liigkasutamine, mis seab ohtu patsiendi tervise. Juba mitmeid aastaid, ka enne koroonapandeemia algust olid apteekrid ja erialaarstid murelikud – kodeiini sisaldavad valuvaigistid on populaarne kaup ja selle taga nähti sõltuvusprobleeme ning ravimi väärkasutamist.

Kodeiin on opioid, mille valuvastase toime alus on see, et see muutub organismis morfiiniks. Seetõttu on ka kodeiini suuremate annustega võimalik saavutada joovet ja see tekitab sõltuvust. Sellel eesmärgil ravimit kuritarvitatakse.

«Ravimiameti poole pöördusid ka sõltuvusprobleemidega kimpus olnud inimeste lähedased ning sõltlased ise, kes palusid abi. Apteekritega suheldes tuli välja, et nii mitmetelgi kordadel on avastatud süstemaatilist suurte koguste kodeiini sisaldavate käsimüügiravimite ostmist erinevatest apteekidest samade inimeste poolt. See tegi nii meid kui ka apteekreid ning erialaarste murelikuks. Üheskoos aru pidades saime aru, et väärkasutamisele aitab pidurit tõmmata konkreetsete ravimite retseptiravimiks muutmine,» selgitas ravimiohutuse osakonna juhataja Maia Uusküla. Eeskuju on Uusküla sõnul olemas ka teistes riikides, kes sarnase sammu on astunud.

Kui vaadata viimase kümne aasta andmeid paratsetamooli sisaldavate valuvaigistavate käsimüügiravi tablettide kasutamise kohta, siis näeb selget trendi – paratsetamooli monopreparaatide kasutamine on pidevas tõusutrendis, samal ajal kui paratsetamooli kombinatsioonide kasutamine püsib võrdlemisi tagasihoidlikul tasemel. 2021. aastal moodustasid paratsetamooli monopreparaadid 84 protsenti kõikide paratsetamooli sisaldavate valuvaigistite kasutamisest. Hinnanguliselt tarvitas eelmisel aastal 15 500 Eesti elanikku paratsetamooli igapäevaselt selle lubatud päevases annuses ehk kolm grammi. Paratsetamooli ja kodeiini kombinatsioonide igapäevaseid kasutajaid oli kokku alla 2800 elaniku. Arvutus on tehtud arvestades defineeritud päevadoosi, mis paratsetamooli puhul on kolm grammi ööpäevas. Kui ravimit võetakse suuremas annuses, sealhulgas kuritarvitamiseks, siis tegelik kasutajate number on selle võrra väiksem.

Ravimiameti poolt koostatud statistika põhineb ravimite hulgimüüjate aruannetel ja hõlmab kogu Eesti ravimiturgu.

Austraalias klassifitseeriti 2016. aastal kõik kodeiini sisaldavad ravimid retseptiravimiteks ning hilisemad uuringud näitasid, et opiaatide ja kodeiiniga seotud mürgistuste arv langes sellega seoses 50 protsenti.

Prantsusmaal klassifitseeriti 2017. aastal kõik kodeiini sisaldavad ravimid retseptiravimiteks. Tegu on üsna erandliku sammuga, sest tavapraktikas muutuvad retseptiravimid pigem väiksemates kogustes käsimüügiravimiteks, aga sedagi mitte kuigi tihti.

Kodeiini sisaldavatele tablettide müügiload kehtivad 1997. aastast ning kodeiini sisaldavaid käsimüügiravimid on Eestis kolm. Väikses annuses kodeiin kombinatsioonis paratsetamooliga on mõeldud mõõduka valu lühiajaliseks raviks ning mõistlikul kasutamisel on ravim väikese kõrvaltoimete riskiga. Kodeiini on Eestis turustatavatest kombinatsioonravimitest, kus lisaks paratsetamool või paratsetamool ja kofeiin, kuritarvitatud kahel moel: et kodeiin eraldatakse teistest toimeainetest joobe saamise eesmärgil; veelgi ohtlikum on kuritarvitamine kombinatsioonravimina, sest sellisel juhul kasutatakse ravimit ettenähtust kordades suuremas koguses ning sellega kaasneb paratsetamooli üleannustamisest tulenev oht mürgistuse ja/või maksakahjustuse tekkeks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles